The Abbey logo

The Abbey

Ξαφνικά έμαθα για το μοναστήρι στην Ηλιούπολη, που υποτίθεται είναι εκεί αιώνες, αν και οι περισσότεροι το βρήκαν το Σεπτέμβριο του 2016. Το μοναστήρι ντύνεται με μια ιστορία την οποία ανακαλύπτεις σιγά σιγά, μπαίνοντας σε κάθε ένα από τα δωμάτια. Τώρα είναι 4, αλλά ποιος ξέρει τι έρχεται;

Τα παιχνίδια του Abbey γυρίζουν πάρα πολύ γύρω από τους ανθρώπους που θα βρεις εκεί. Μην πας με το mindset να λύσεις γρίφους, να αποδράσεις και να αγνοήσεις την ιστορία ή τον κόσμο που θα συναντήσεις. Δεν κάνει για αυτό. Μην πας γελώντας επίσης, θα χαλάσεις την αίσθηση.

Κλασσική ερώτηση είναι η σειρά που πρέπει να ακολουθήσεις. Αν αφήσεις το κοιμητήριο για το τέλος είσαι εντάξει, τα υπόλοιπα μπορούν να είναι ανακατεμένα. Προτείνω τη βιβλιοθήκη πρώτη, αλλά και να μη με ακούσεις δε χάνεις τίποτα.

Πρώτη φορά θα γράψω review για το Venue κανονικό. Να το: Το Abbey καταφέρνει να σε βάλει σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, βαθιά (αν δεν έχεις παρέα που χαζογελάει) και το ντύσιμο με τη συνολική ιστορία ταίριαξε γάντι. Η επικαλύπτουσα ιστορία είναι από τις καλές, με αρκετό βάθος ώστε να θες να μάθεις που καταλήγει. Η εισαγωγή στο χώρο είναι έκτακτη και αντίστοιχες είναι και κάποιες εισαγωγές στα δωμάτια (για αυτό δε λέω παραπάνω).

*Please διάβασε αυτό εδώ:* Το Abbey δε μπορεί να κριθεί με 1 άξονα. Το σωστό θα ήταν να κρίνεται ως προς τη μεριά της ιστορίας και τη μεριά του escape room logic. Ο λόγος που χρειάζομαι αυτή την παράγραφο είναι η απόσταση που θα έχουν (για κάποιους) τα δύο. Για εμένα, αφού για να προχωρήσω το παιχνίδι είναι απαραίτητο το να λύσω τα παζλ που μου θέτει το δωμάτιο, η βαθμολόγηση πρέπει να γίνει ως Escape Room. Για κάποιους, αυτή η μεριά είναι αδιάφορη. Να ξέρεις πάντως τι παίζει με τα νούμερα, που στο συγκεκριμένο venue, είναι για κάποιους απροσδόκητα.

Custodia - H Φυλακή

Επίσκεψη στις φυλακές του μοναστηριού, να δεις τι τρέχει εκεί κάτω. Ίσως βρεις κάποιο στοιχείο. Μπορεί και να σε γειώσουν αν δεν είσαι καλός.

Είναι ένα παιχνίδι που έχει διάφορους τρόπους να σε βάλει να κάνεις πράγματα. Πολλά δεν περιέχουν γρίφους, εάν αντιληφθείς τα στοιχεία είναι προφανές τι πρέπει να κάνεις. Το λιγοστό φως μόνιμα αντίπαλος. Πως είναι τα βήματα του παιχνιδιού; Καλά, κατά τη γνώμη μου, τίποτα φοβερό, τίποτα που μόνο του να αποτελεί λόγο να παίξεις. Η καθοδήγηση είναι μάλλον απαραίτητη, αλλά όπως είναι στημένο, δεν ενοχλεί αυτό.

Σε εικόνα και αίσθηση, το δωμάτιο είναι από αυτά που άλλους εντυπωσιάζουν και άλλους τους αφήνουν αδιάφορους. Το κάνουν αυτό τα δωμάτια χωρίς φως, νομίζω προσωπικά στέκομαι στη μέση για ετούτο.

Σημαντικότερο σημείο του παιχνιδιού: η παρουσία ανάμεσα σας. Έχει όλη την πεμπτουσία του δωματίου μέσα της. Για μένα, δε το στηρίζει. Αποτυγχάνει across the board σε κάθε συναίσθημα και ατμόσφαιρα που προσπαθεί να σε σπρώξει. Το παιχνίδι είναι μια εντυπωσιακή παρουσίαση, με κακό έκθεμα. Σίγουρα, αρκεί η αλλαγή του για να γίνει μια δυνατή παράσταση.

Παρά το μεγάλο πρόβλημα του παιχνιδιού, όπως είπα, για κάποιους που γουστάρουν την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και τους αρέσει να ακολουθούν tasks, είναι προτεινόμενο. Απλώς μην περιμένει κανείς κάτι άψογο, τουλάχιστον όσο είναι ο ίδιος κεντρικός ρόλος με αυτόν που είδα εγώ.

once you get it

4

Librarium - Βιβλιοθήκη

Με αρκετά διαφορετική ατμόσφαιρα από τα υπόλοιπα, καθώς είναι το μόνο που είσαι καλοδεχούμενος (θα πω εγώ).

Το πιο κοντινό σε τυπικό escape από όσα έχω δει στο μοναστήρι. Οι γρίφοι του συχνά σε κλασσικές λογικές escape room. Παρόλα αυτά , έχει αρκετά σημεία που με άφησαν με κάποιο παράπονο, είτε εκτελεστικά είτε σεναριακά. Πάντως εδώ θα ξέρεις που πατάς και τι πρέπει να κάνεις μετά, με αντίστοιχη ροή που ξέρεις από άλλα escape room.

Το δωμάτιο είναι καλό, δε νομίζω ότι εντυπωσιάζει βέβαια. Είναι σχετικά ικανοποιητικό, θα έλεγα ότι καταφέρνει το σκοπό του. Μπορούσε καλύτερα και χειρότερα, δεν έχω πολλά να σχολιάσω.

Το fun part είναι η οικοδέσποινα. Ή τέλοσπάντων όποια βρεις εκεί μέσα. Αν έψαχνες escape με καθαρά διασκεδαστή στο δωμάτιο, βρήκες ένα (υπάρχει και δεύτερο σε άλλο escape). Κατά τη γνώμη μου, το ύφος χαλάει λίγο το συνολικό ύφος του Abbey, αλλά είναι αν μη τι άλλο ένα διασκεδαστικότατο παιχνίδι.

Typical

3-4

Purgatorium - Καθαρτήριο

Moral choices. You make them.

Πρόσεξε εδώ: Πριν μπεις θα σου πουν ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος σου εκεί. Αν μπεις και περιμένεις ότι απλώς θα προκύψει, κάνεις λάθος. Παίξε το escape σου, αλλά ασχολήσου και με το σκοπό σου. Μην πας άδικα. Θα χάσεις το νόημα μέχρι το τέλος και θα βαρεθείς.

Ατμόσφαιρα; ΙΣΤΟΡΙΑ. Βήμα βήμα, θα πρέπει να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου και να δεις πως σου φαίνεται αυτό που κάνεις κοιτώντας το σύνολο του παραμυθιού.

Στους γρίφους θα τσακωθείς λιγάκι. Είναι κάπως περίεργα μερικά πράγματα. Όχι παράλογα, αλλά έχουν τη δυσκολία ότι ίσως έχεις βρει το σημαντικό κομμάτι της λύσης και δε μπορείς να βρεις μια λεπτομέρεια. Εγώ σπάζομαι εύκολα και δε το χάρηκα, εσύ που θα έχεις καλύτερα νεύρα από μένα να το καταφέρεις.

Το δωμάτιο αυτό καθαυτό έχει καλά και μέτρια, νομίζω είναι ωραία δουλειά. Κατασκευαστικά έχει τα προβληματάκια του, αλλά who cares. Έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνεις.

Σύνολο; Το αγαπημένο μου του μοναστηριού, με τα λάθη του όπως είναι. Προσθέτω ότι έχω παίξει μόνο φορές που δε δούλευε στο 100% του το δωμάτιο, οπότε έχω κάποια διαστρεβλωμένη εικόνα.

Tough to play

3-5