Athens Clue logo

Athens Clue

Απο τα πρώτα (ίσως το πρώτο;) του είδους στην Αθήνα. Πλήρως franchised, με 3 χώρους, έναν κέντρο, έναν κοντά στο Hilton και στη Γλυφάδα. Πολλά δωμάτια (5+5+5), απο τα οποία έχω επισκευτεί 6 για τα οποία μπορώ να μιλήσω. Καθαρά το μέρος με το περισσότερο ψαχούλεμα του δωματίου. Βασίζονται συχνά στο να κρύψουν τα κλειδία και όχι στο να δημιουργήσουν γρίφους. Χρειάζεσαι απο μεγεθυντικό φακό μέχρι ανιχνευτή μετάλλων για να βρείς ότι έχουν κρύψει.. Μέτριες δουλειές στο mood και στην ποιότητα κατασκευής των δωματίων τους. Για όσους πάνε να παίξουν για τους γρίφους, σίγουρα όχι αυτο που ψάχνετε. Θα τα χαρακτήριζα λίγο basic, με την έννοια οτι δεν κάνουν κάτι απροσδόκητο ή πολύ διαφορετικό, αν και ένα από τα 6 ήταν διαφορετικό, νομίζω είναι η εξαίρεση.

Hilton

Taken

Θα αποκαλύψω οτι από εδώ ξεκίνησα. Πρώτη μου απόδραση (και πρώτο ρεκόρ) απο μια απλή αλλα απροσδόκητα απολαυστική περιπέτεια. Χωρίς να πω οτι υπάρχει οποιαδήποτε δυσκολία στο να τελειώσει κανείς το δωμάτιο, θα απολαύσει τη διαδικασία. Απλοί γρίφοι, απλό ψάξιμο, απλή διασκέδαση.

Από την άλλη βέβαια, αν δεν είναι το πρώτο σου, παραείναι απλο. Δε θα βρείς απολύτως τίποτα ενδιαφέρον, οπότε το έπαιξαν υπερβολικά ασφαλείς, ήταν και από τα πρώτα στην Αθήνα.

Ωραίο για πρώτη απόπειρα, θα βοηθήσει στη γνωριμία με το παιχνίδι. Για έμπειρους μάλλον περίπατος, γιαυτό ας πάρουν παρέα newbies ;) 2 έγχρωμα πάζλ για το παιδικό δωμάτιο

Nothing special

2-4

John Monroe Office

Ίσως το πιο κλωνοποιημένο δωμάτιο στο είδος. Θα το βρείτε σε διάφορα μέρη, με το ίδιο όνομα. Άδικα; Όχι,είναι κλασσικό, με βιβλία, σημειώσεις και μεγεθυντικούς φακούς, μόνο το καπελάκι του Sherlock λείπει. Ειλικρινά όμως,είναι το μόνο δωμάτιο που ξέχασα. Δεν ξέρω γιατί, οι γρίφοι του, ενώ δεν ήταν χαζοί, είχαν οι περισσότεροι κάτι που τους χάλαγε. Θα το ρίξω στη δική μου διάθεση όμως, ίσως έφταιγε αυτή. Διάφορα πράγματα να συμπαθήσεις στο γραφείο του John, παίρνει και μερικούς βαθμούς πρωτοτυπίας. Decent για αρχάριους και για πολλαπλά αποδράστες (το λέμε αυτό ε;)

2 σκούρα παζλ για την ατμόσφαιρα

Basic

3-5

Lev Pasted Laboratory

Το δωμάτιο ενός επιστήμονα που δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνος.

Η κύρια απορία που μου έμεινε απο το lab ήταν "έλυσα κανένα γρίφο;". Δε πιστεύω οτι ήταν αποτυχημένο δωμάτιο όμως. Πέρναγε το αίσθημα του εργαστηρίου πλήρως, κάποια αντικείμενα είχαν σχεδιαστει άψογα (όχι όλα όμως) και είχε υλικό για να γίνει σπουδαίο δωμάτιο. Το αποκλείω για αρχάριους, δε θα είναι αρκετά άνετοι με το πως να ψάξουν και θα ήταν απογοητευτικό. Υπερβολικό ψάξιμο στο χώρο, είναι το μόνο πράγμα που θα δυσκολέψει και πάρα πολύ. Χωρίς λόγο όλο αυτό, κρίμα μια καλή σχεδίαση να μη μπορεί να γεμίσει ούτε λίγο το μετρητή των γρίφων, σκεψη 0.

Για κανέναν δε μπορώ να το προτείνω! Αν πάτε καινούριοι, θα σας πούν τα πάντα, αν πάτε έμπειροι θα είναι όλα βαρετά και ανούσια. Τι να πω.. Για 4-5 άτομα, για να βοηθήσουν στην αναζήτηση.

Σίγουρα μην πάτε περιμένοντας να ακονίσετε το μυαλό σας 1 λευκό μουντό παζλ γιατί ε, ήταν κάπως ξενέρωτο

Just search

4-5

Prison Break

Δύο review για εδώ. Πρώτο: Πρωτοτυπούν υπέροχα! Δεν έχουν όλοι οι παίκτες τον ίδιο ρόλο, δεν έχουν όλοι πρόσβαση παντού από την αρχή, ούτε έχουν τις ίδιες.. δυνατότητες. Είναι δουλεμένο και είσαι περισσότερο μέσα στην ιστορία σε σχέση με ότι άλλο στο Athens Clue. Η μηχανική σε σημεία και το interactivity, θαυμάσια. Το τέλος από τα πιο αληθινά. Είναι μια απόδραση από μία φυλακή. Τέλος αυτού του review.

Δεύτερο: Ότι-να-ναι. Γρίφοι που δεν πατάνε στο 1% σε κάποια σοβαρή λογική. Λειτουργείς σε ένα πλαίσιο "οτιδήποτε καταλήγει σε αριθμό απο όσα βλέπω, ανοίγει λουκέτο". Μας είπαν ότι είναι λιγότερο ψάξιμο και πιο πολλή σκέψη από τα υπόλοιπα. Ισχύει, συνήθως είναι 90% ψάξιμο, τώρα ήταν 70%. Κακώς. Οι γρίφοι είναι ότι χειρότερο είδα και ελπίζω θα δω. Το Clue μας συνήθισε σε μικρούς απλούς γρίφους, η απόπειρα να σοβαρευτεί, παρέσυρε το πιο ζωντανό τους δωμάτιο και το έπνιξε.

Προσωπικά, θέλω πάζλ και σκέψη πρώτα, theme μετά. Τα υπόλοιπα τους, είχαν ωραίο 2ο, καθόλου πρώτο. Τώρα κατάφεραν να στείλουν το 1ο στα αρνητικά νούμερα.

Πράξε όπως πιστεύεις. Ψάχνεις μόνο theme και οι γρίφοι δεν είναι του στυλ σου; Go Σε απογοήτευσαν με την ευκολία τους άλλα δωμάτια; Μην πλησιάσεις.Εγώ και οι φίλοι μου, κλάψαμε τα λεφτά μας. Προτείνω πάνω από 3 παίκτες.

Να βάλω μέσο όρο; είναι 5 και 0, όμως βάζω και βαρύτητα και βγαίνει.. χμμ... 0.78. 1 μικρό γκρί (κερνάμε σήμερα, 2 review, στρογγυλοποιήσεις)

Mind numbing

3-5

Σύνταγμα

Illuminati

Επέστρεψα στο Athens Clue (Συντάγματος αυτή τη φορά) μετά από πάρα πολλές φήμες για αυτό το δωμάτιο. Μάλλον το όνομα τραβάει τις φήμες. Ήταν κι αυτό conspiracy theory;

Το παραδέχομαι, εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να είναι το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα, με πεταμένα κλειδιά, νούμερα γραμμένα από δω κι από εκεί, να έχει πει το τελευταίο αντίο με τη λογική κτλ. I was wrong. Η μουσική μου έμεινε ως άσχετη και χάλασε το theme, μάλλον δε θα ήταν όλη την ώρα, αλλά σε σημεία την πρόσεξα. Παρόλα αυτά, και θεματικά με κάλυψε. Εε.. άντε, να τα λέμε και όλα, με ενόχλησε που αναφέρθηκε ταφή του πάπα στη γη, που δε συμβαίνει.

Σχεδιαστικά, άρτιο. Ικανοποιεί για το σκοπό του και με το παραπάνω. Δεν έκανε τη μέγιστη προσπάθεια, αφήνοντας κενά μερικά πράγματα, μερικά σημεία του χώρου έχουν μικρή χρησιμότητα ή λόγο να είναι εκεί και χάνει λίγακι την πορεία του στο πότε ανοίγεις τι, αλλά η γενική εικόνα είναι πως τα καταφέρνει. Στα βήματα του παιχνιδιού πίστευα θα την πάθω και βρέθηκα να έχω εσωτερική μάχη, για το εάν θα έπρεπε να σκέφτομαι λογικά ή… Athens Clue. Κακώς, γιατί το δωμάτιο ευτυχώς αποτελείται από όμορφους γρίφους, θα τους έλεγα κλασσικούς τέτοιων παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, έχει νομίζω ΜΟΝΟ τέτοιους, ούτε δωρεάν κωδικούς ή κλειδιά, ούτε παιχνιδάκια και gadget, μόνο γρίφοι. Εγώ έμπλεξα λίγο σε ένα σημείο με τα διάφορα στοιχεία που κολλάνε μεταξύ τους, ίσως υπάρχει μια.. χαλαρότητα; λογικής σε ένα γρίφο, αλλά η λογική υπάρχει, δε τη χάσαμε (τα γράφω αυτά γιατί κόλλησα εκεί). Μακάρι να ήταν σε όλα τα δωμάτια του Clue τέτοιου επιπέδου γρίφοι.

Γενικά λοιπόν, τίμιο δωμάτιο, άξιοι γρίφοι, όμορφος σχεδιασμός. Πήγα με 1 (εξαιρετικό) συμπαίκτη και νομίζω ότι είναι the way it was meant to be played. Ναι, δύσκολο σίγουρα, αλλά ο χώρος το σπρώχνει πολύ για minimal ομάδες. Δεχτείτε το σαν το μεγάλο challenge ενός ντουέτου escapers. Χάνει το 5 στις λεπτομέρειες, αλλά αν είχα προτεινόμενα για 2άδα, το κέρδιζε.

Riddles only

2-4

Γλυφάδα

Cabin in the woods
26/11/1990

Πρώτή (spoiler, μάλλον τελευταία) επίσκεψη στο Athens Clue South, της Γλυφάδας. Το δωμάτιο λέει ότι χάθηκες σε ένα δάσος και -ω τι έκπληξη- βρήκες μια καλύβα.

Υποτίθεται ο πρώτος χώρος λοιπόν είναι το δάσος. Προσωπικά, 5 δέντρακια καρφωμένα στο πάτωμα δε θα το χαρακτήριζα δάσος. Ούτε υπήρχε κάποια ατμόσφαιρα να με κάνει να πιστέψω ότι είμαι έξω, πιο πολύ κάτι που μοιάζει με σκηνή θεάτρου μου θύμησε. Σημειώνω ότι το μπλε φως – σε αντίθεση με το λιγοστό λευκό- με ενοχλεί προσωπικά + η μουσική μας ξεκίνησε λιγο μετά την είσοδο μας στο δωμάτιο. Ήδη δηλαδή, σκότωθηκε η πλευρά της ατμόσφαιρας. Όσον αφορά την καλύβα, είναι ok. Τίποτα αδιάφορο, τίποτα χάλια, ε, τυπικό escape room.

Πως πάμε από το ένα λουκέτο στο άλλο τώρα.. Πονεμένη ιστορία. Αρκετά γρήγορα άρχισε τα Athens-clue σκηνικά, που κάποιο στοιχείο κάνει κάτι… επειδή έτσι βολεύει, όχι επειδή η λογική το λέει. Προσπαθόντας να σκευτώ πόσα πράγματα ήταν λιγάκι στον αέρα.. 5 μου ήρθαν γρήγορα, τώρα αν είχε κι άλλα, μπορεί.

Το πρόβλημα είναι σταθερά το εξης: Εάν έχεις τη λύση και τα στοιχεία στους γρίφους, όλα δείχνουν ότι ταιριάζουν. Τα στοιχεία όμως μόνα τους, δεν οδηγούν συγκεκριμένα στη λύση. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Μου φαίνεται εντελώς φυσιολογικό 2 παρόμοιων δυνατοτήτων ομάδες, να πάρουν 0 και 20 hints. Γιατί οι σχεδιαστές μάλλον είτε δεν ενοχλούνται που τα στοιχεία τους μπορεί να διαβαστούν με 5-10 τρόπους, οπότε θεωρούν ότι πρέπει randomly να κάνεις υποθέσεις, ή ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι αυτή η ασάφεια τα κάνει δυσκολότερα.

Η καλύτερη μου απόφαση μετά από ταλαιπωρία ήταν να καθίσω και να περιμένω να λύσουν οι υπόλοιποι/ ο gm ότι έμεινε και να μην εκνευριστώ περισσότερο. Προσθέτω εδώ ότι πολύ χρήσιμο είναι να γράφεις στο δωμάτιο και βρεθήκαμε με ένα σπασμένο στυλο (πιθανότατα το σπάσαμε εμείς, αλλά δεν είμαι σίγουρος) και ένα μαρκαδόρο που δε δουλεψε. Επίσης ενώ μας ακολουθούσε σωστά ο GM (δεν πήραμε hint για προηγούμενο γρίφο) το timing του ήταν σχεδόν πάντα κακό. Σαν τους GM- σχεδιαστές των δωματίων, δεν έχει.

Σταματώ εδώ όλα τα παράπονα. Αν σου αρέσει γενικά το Athens Clue θα ξαναπώ, νομίζω είναι όπως και τα υπόλοιπα που έχω πάει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το αντιπροτείνω σε όποιον έχει πρόθεση να λύσει κάτι. Αν πας για να χαζέψεις, καλό είναι.

?????

2-5