Escaped logo

Escaped

Σε ένα όμορφο ισόγειο κοντά στο μετρό, με έναν να σχεδιάζει τους γρίφους, έναν τα δωμάτια και έναν την κατασκευή, μια αξιότατη προσπάθεια. Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του ιστορία και όλα όσα βρίσκονται μέσα του δένουν με αυτή. Όλα δικές τους δημιουργίες, όλα του ίδιου υψηλού επιπέδου δουλειάς και ποιότητας. Τα 3 πρώτα (101-102-103) δουλεύουν με την κλάσσική φόρμουλα δωματίου, πάνω κάτω, τα υπόλοιπα ξέφυγαν περισσότερο προς κάτι πιό μοναδικό. Υπάρχει και 1 παιχνίδι εξωτερικού χώρου, look for it. Οι γριφοι σα δυσκολία δεν είναι πρόκληση.. εκτός δωματίου. Μέσα είναι αλλιώς τα πράγματα. Αισθητικά, άψογος σχεδιασμός. Πείθουν όλα για την ιστορία τους. Συνολικά, ένα ποιοτικό escape room, κάνει όσα πρέπει και πολλά περισσότερα.

  • touch-anything σχεδιασμός, δε γίνεται αλλού τόσο κομψά. Point system, κοστολόγηση γρίφων, βοηθειών και του χρόνου που υπολείπεται. Τα δωμάτια έχουν αριθμούς και κλειδάκι ξενοδοχείου, nice touch.
101: Dead diva's room

Δυσκολεύομαι με την κριτική. Το καμαρίνι είναι το πιο άψογο που έχω δει σε σχεδιασμό. Τα εφέ ήταν δυνατά (θα τα ακούσεις αν πας). Οι γρίφοι ήταν όλοι ενδιαφέροντες και όπως πρέπει. Άρα τώρα, ήταν το καλύτερο δωμάτιο που έχω δει ή όχι;

Πραγματικά, μετά από τόσα δωμάτια, ενώ τα εκτιμώ όλα σε κάποιο βαθμό, κανείς δεν έπιασε το αλάνθαστο. Αυτό που να φύγω και να μη μπορώ να του βρω ψεγάδι. Μπαίνοντας στο καμαρίνι της ντίβας, πατώντας στη δεκαετία του '60 και ψαχουλεύοντας τα αρώματα της και το πικ-απ, ακόμα και να μην είχε γρίφους, ήταν εμπειρία.

Όμως είχε γρίφους, δύσκολοι δεν ήταν, φοβερά καινούριοι δεν ήταν, αλλά δεν απογοήτευσαν πουθενά. Όλοι με λογική συνέχεια και σειρά. Έκανε και διαφοροποιήσεις (αυτό το λουκέτο-λουκέτο κουράζει μετά από λίγο) και κράταγε το ενδιαφέρον. Φρόντισε να μας έχει τη σωστή ατμόσφαιρα, με το κάτι παραπάνω από την εμφάνιση του δωματίου.

Καθώς δεν είναι δύσκολο, το προτείνω σε όλους, 4 άτομα ίσως το optimum νούμερο.

Τα 5 άξια παζλ θεώρησε τα λαμπάκια γύρω από καθρέπτη, όπως στα παλιά καμαρίνια

Decent

2-4

102:Weird Student

Ακριβής, σε τρομακτικό επίπεδο, μεταφορά στο MIT. Το δωμάτιο (εστίας) μοιάζει εντελώς φυσιολογικό για φοιτητή, με εξαίρεση βέβαια οτι είναι τακτοποιημένο. Α,ναί και τα λουκέτα. Η αναζήτηση για τον ένοικο οδηγεί σε γρίφους, χωρίς ιδιαίτερη μηχανική, μόνο λογική και παρατήρηση. Πλησιάζεις να πιστέψεις οτι ψάχνεις τα πράγματα κάποιου (περιεργου). Bonus για τις αληθινές ιστορίες.

Immersive εμπειρία,φοβερή σχεδίαση του χώρου, με μπόλικους γρίφους, για μετρίου επιπέδου λύτες νομίζω. Τα πράγματα είναι απλά, το πόσο μπορείς να τα βάλεις σε τάξη θα κριθεί στο δωμάτιο. Το λέω εγώ βέβαια, που παρ'οτι το λένε escaped, εγώ δεν escaped. Η απληστία μας έφαγε, γιατί το δωμάτιο δίνει την ευκαιρία extra πόντων και τους δώσαμε παραπάνω σημασία απο ότι έπρεπε. Beware φίλοι άπληστοι.

Λόγω διαστάσεων μου αρέσει πολύ για μικρές ομάδες. Δε νομίζω οτι οι μικρές πλεονεκτούν, αλλά είναι πιο άνετα. Όχι ότι καλύτερο για κάποιον νέο, όχι και χάλια απο την άλλη. Σίγουρα όχι για εντελώς πρωτάρηδες, θα πρότεινα κάτι ευκολότερο.

Θα πάρει 3 κομμάτια παζλ, δεν υπήρχαν λάθη πουθενά,δε βρήκα όμως το wow factor κάπου (πολύ αγγλικό σημερα) Σε τι χρώμα; Προφανώς τα επίσημα του MIT, θέλει και ερώτημα;

Challenging

2-4

103:Paranoic

4 κομμάτια παζλ, σε χρώματα που βρήκα ψάχνοντας

Κυνηγώντας τον ημίτρελο επιστήμονα, αρκετά λογικό για να στήσει ένα σωρό γρίφους, προσπαθείς να βγεις από το χώρο που κάνει τα πειράματα του. Καθώς δεν ήταν και ο πιο καθαρός επιστήμων, κομμάτια από τους προηγούμενους επισκέπτες έχουν παραμείνει.

4 άτομα νομίζω βολεύουν, λόγω διαστάσεων κυρίως, αντιπροτείνω για αρχάριους/ εγκύους/ άτομα με καρδιακά/ όσους δε θέλουν τα τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροσόκ. Το πόσοι θα είστε όταν βγείτε, είναι άλλο ζήτημα.

Το εργαστήριο ήταν η μέχρι τώρα τρομακτικότερη εμπειρία μου. Έπαιξε ωραία με την ατμόσφαιρα και τα κατάφερε σε ένα βαθμό. Δεν εννοώ ότι θα βγεις (ΑΝ βγεις) και θα τρέμει η καρδιά σου, είναι όμως με τις συγκινήσεις του. Είναι το δυσκολότερο του Escaped, αν και κατά τη γνώμη μου όχι γενικά μεγάλης δυσκολίας. Θέμα ψυχολογίας είναι. Ειδικά αφού περάσουν 55 λεπτά.. Ακόμα μια φορά, ο σχεδιασμός άψογος, προβλήματα πρακτικά αδιάφορα με οτιδήποτε και ένα τίμιο αποτέλεσμα. Οι γρίφοι είναι απαλά πιο ενδιαφέροντες και πρωτότυποι από ότι συνήθως, ικανοποιητικοί none the less.

Γιατί αυτό το review είναι γραμμένο ανάποδα; PARANOIC!!!!

Challenging

3-4

104: Joker's Crypt

Γέλιο + escape room? Με λίγο Joker γίνεται. Αρκετό Joker βασικά.HAHAHAHAHAHAHA

Ίσως το μόνο δωμάτιο που με έκανε να γελάσω με αυτόν τον τρόπο. Προφανώς πολλές φορές γελάμε με τα παιχνίδια και την παρέα ή μπορεί να συμβεί κάτι αστείο. Λίγα δωμάτια το προσπαθούν να πάνε εκεί. Αυτό είναι ένα που το κάνει και το διασκέδασα.HAHAHAHA

Μην περιμένεις ότι δεν είναι και παιχνίδι γρίφων. Για την ακρίβεια είναι όσο παιχνίδι γρίφων όσο σχεδόν(εσένα κοιτάω Paranoic II) όλα του Escaped. Οι γρίφοι είναι ευχάριστοι, στα γνωστά πλαίσια των escape room και χωρίς σοβαρό ψάξιμο. Οπότε σε αυτόν τον τομέα τα πάει ok.HAHAHAHAHAHA

Ο Joker δεν τα πάει ok όμως. Τα πάει περίφημα. Σε κάνει να νιώσεις ευχάριστα, να γελάσεις, να νιώσεις ηλίθιος λιγάκι ίσως. Πάντως δεδομένου ότι αυτά τα παιχνίδια είναι διασκέδαση, σχεδόν στην εγγυάται. Ενώ είναι διασκεδαστικός, είναι και στα νερά του ρόλου του, χωρίς να προσπαθεί να το πάει τόσο θεατρικά. Κυρίως ασχολείται με το να κάνει εσένα το κέντρο του δωματίου, που δεν είναι κακό σαν concept. Μπορεί να μην παίρνει το όσκαρ σεναρίου το δωμάτιο, είναι λίγο χαλαρό στο πόσο στέκεται σαν πλοκή και εξέλιξη γεγονότων, αν το δεις σαν παιχνίδι είναι απίθανο.HAHAHAHAHAHAHAHAHA

Εγώ πήγα με μικρή ομάδα, νομίζω θα έχει πλάκα και με μεγαλύτερες. Ακόμα και να μην τα πας καλά με τους γρίφους, μη φοβάσαι. Βέβαια μην πας με διάθεση να δεις παράσταση και να χαζεύεις, δεν είναι έτσι. Τώρα γιατί δεν παίρνει 5? Γιατί και οι γρίφοι και το σενάριο μπορούν εύκολα να γίνουν πιο ευχάριστα, αν και όπως είναι τώρα, πάλι recommended!HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Play along

2-5

105: 20.000 L.U.T.S

Ιούλιο Βερν δωμάτιο είχες δει; Δεν είχες! Οπότε πάμε σε ένα δωμάτιο-υποβρύχιο να αποδράσουμε κι από εκεί.

Αρχίζουμε άσχημα. Το δωμάτιο έχει γρίφους, αλλά λίγοι είναι άξιοι ενδιαφέροντος (αν και ένας είναι πανέμορφος, οι υπόλοιποι τελοσπάντων). Κυμαίνονται από τυπικούς μέχρι σχεδόν δοσμένους από το παιχνίδι. Αν θες να λύσεις, δε θα σε καλύψει.

Το acting (να και μια φορά που μπορώ να το πω, το γράφουν και μόνοι τους οπότε δεν κόβω την έκπληξη) είναι κάπως ανεκμετάλλευτο. Μπορούσε να δίνει τόσα πολλά περισσότερα, βάθος στην ιστορία, κάτι να προσέχεις όσο είσαι εκεί. Αλλά δε το κάνει. Σίγουρα όμως δίνει στο παιχνίδι.

Γιατί πήρε 5; Γιατί ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Γιατί εάν δεν πας εκεί για να παίξεις ένα παιχνίδι καθαρά γρίφων, το δωμάτιο μόνο του είναι μια εμπειρία. Είναι πιο πραγματικό από τα περισσότερα παιχνίδια του είδους και ας μην έχει βάση στις λύσεις. Η ατμόσφαιρα είναι που ντύνει το παιχνίδι και θα καταλάβεις περισσότερη ιστορία από το να αποδράσεις από ένα τυπικό δωμάτιο. Τονίζω συνέχεια πόσο μου αρέσουν οι γρίφοι και μένω ικανοποιημένος από κάποια δωμάτια παρά την έλλειψη puzzle. Ναι, μπορούσε να γίνει καλύτερο. Όχι, για τους περισσότερους, δεν είναι ανάγκη

Ελπίζω να μη μπέρδεψα κανέναν με την αρνητική αρχή, για εφέ ήταν.. Δε χρειάζεται πολύ έμπειρες ομάδες, αν και θα το αντιπρότεινα σε νέους. Τέτοιου είδους δωμάτια είναι λίγα και μπαίνει στη λίστα που θα σου χαλούσε τα επόμενα αν πήγαινες νωρίς στην escape-καριέρα σου.

5 κομμάτια από κάθε βάθος της θάλασσας

Minor puzzles

4-5

202: Paranoic II

Δεν αποτελεί συνέχεια στο προηγούμενο δωμάτιο, όσο αποτελεί συνέχεια στα παρανοϊκά δωμάτια το escaped!

Απροετοίμαστοι μπήκ4με σε μια πραγματική περιπέτεια, στην οποία έπρεπε να τρέξουμε για να γλιτώσουμε απο τα όσα συμβαίνουν στο τρομακτικό αυτό νησί. 8έλω να προειδοποιήσω, πρόκειται για δωμάτιο που χρειάζεται να κινηθείς αρκετά. Στα πιο πολλά παίζεις το ρόλο του ντετέκτιβ, εδώ παίρνεις το ρόλο πιο περιπετειώδους χαρακτήρα.

1 πρώτο πράγμα που αξίζει συγχαρητηρίων και πάλι είναι η εμφάνιση, 5αρι μόνη της. Πείθει για το σκοπό του πλήρως. 1 ακόμα είναι το αίσθημα περιπέτειας που θα περάσει, με διάφορους τρόπους. Σε σημεία μας είχε να χτυπάμε 6 φορές τα καρδιακά bpm.

Εδώ πρέπει να αναφερθώ στους γρίφους- βήματα. Αντικειμενικά, είναι δωμάτιο που δε θα έπρεπε να σε κολλήσει εκεί. Το κάνει όμως. Λίγο ο πανικός (μην πω 2 φορές ο πανικός), λίγο πιθανά προβληματάκια επικοινωνίας, δε βλέπω παράξενο το να κολλήσεις. Ευτυχώς, δε θα νοιώσεις αβοήθητος εκεί μέσα. Μην περιμένεις όμως τηλεορασούλα με hints, τα έχουμε ξεπεράσει αυτά.

Καλύπτουν 3 πράγματα το κενό όμως, ο σχεδιασμός του χώρου, οι εκπλήξεις και οι physical ενέργειες.

Συνολικά, φοβερή δουλειά, για όποιον τα έχει επισκεφτεί, είναι shaken Perfect crime και Smuggler's warehouse, με cherry on top, από μεριάς εμπειρίας, αλλά απολαυστικότερο. Να τονίσω εδώ, ότι δε χρειάζεται να είσαι αθλητής για το δωμάτιο, ούτε συζήτηση. Άνθρωποι με θέματα στην κίνηση όμως, καλό θα ήταν να το αποφύγουν, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να κοιτάξεις κάποιο χαμηλό συρτάρι.

Κάθε επιπέδου παίκτης είναι μια χαρά, και μπορεί να δουλέψει με όλα τα μεγέθη ομάδας, κανένας περιορισμός. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΠΑΛΙ: Άνετα ρούχα, παπούτσια και τα λοιπά, θα βοηθήσουν. Μην πας με τα καλά σου, άστα για άλλο δωμάτιο.**

5/5, για την πρωτοτυπία του και μόνο, το άξιζε(η μήπως να πω 5/7; όποιος το έπιασε το έπιασε)

Under Pressure

4-5

203: Grim Reaper

τα αρνητικότερα αυτού του review έχουν αλλαχθεί μετά την επίσκεψη μου. το σενάριο κυρίως επηρεάστηκε, άρα δεν έχω σωστή εικόνα για το τωρινό δωμάτιο. Έχε το στο νου σου

Πέθανες. Δεν ξέρω τι βλακεία έκανες και το κατάφερες, αλλά κάνεις μια απόπειρα να γυρίσεις πίσω.

Ευτυχώς το γράφουν ότι έχει live acting, γιατί είναι πολύ βασικό κομμάτι του παιχνιδιού. Τον αφήνω για το τέλος.

Το σκηνικό είναι ποιοτικότατο. Έχει γίνει επένδυση και φαίνεται. Όλος ο χώρος δε σε αφήνει να βγεις από το παιχνίδι, είναι ότι πρέπει. Συζητήσιμο εάν ήταν καλή επιλογή ένα δωμάτιο σα theme, αλλά ok, δε με πείραξε όταν έπαιξα.

Όλα τα βήματα προς τη ζωή, είναι γριφάκια, κανένα από αυτά δύσκολο, τα πιο πολλά έχουν να κάνουν με τον ηθοποιό. Έχει και κάποια σημεία που είναι πιο event-like, ευχάριστα.

Που κόλλησα: το σενάριο δε μου κάθεται. Ο τρόπος που φέρεται ο ηθοποιός δε μου κόλλησε με το χαρακτήρα που υποδύεται. Δε μου άρεσε και ο τρόπος που συμμετέχει στο παιχνίδι σε κάποια σημεία. Επίσης κρέμονται πάνω στα λόγια του σημαντικά πράγματα, αν δεν τον ακούσεις (ή ξεχάσει κάτι) φεύγεις λίγο από την πορεία του παιχνιδιού. Επίσης με κούρασε η έλλειψη φωτισμού, και το μπλε φως που υπήρχε, αλλά τώρα παραπονιέμαι, δε θα πειράξει κανέναν άλλο ( στη δική μου ομάδα μόνο εγώ ενοχλήθηκα τόσο). Έτσι για να έχεις καλύτερη εικόνα για το πώς πέρασα.

Ενώ σίγουρα θα συναντήσεις ένα δωμάτιο με εξαιρετική ατμόσφαιρα, ευχάριστους γρίφους και story points και ποιότητα στις κατασκευές, μπορεί να μη σου αρέσει κι εσένα όλο το σενάριο με τον ηθοποιό. Ίσως, γούστα είναι αυτά.

3 θέλω να του δώσω, γιατί θεωρώ vital το σενάριο να μου βγάζει νόημα, ειδικά σε ένα δωμάτιο που είναι τόσο έντονο και δεν περνά απαρατήρητο

Listen carefully

3-5