Great Escape logo

Great Escape

Χωμένο στα στενά, είναι ένας προσεγμένος χώρος δωματίων απόδρασης. Έχουν 6 δωμάτια ως τώρα, oι 4 σχεδιαστές που σχεδίασαν μόνοι τους κάποια δωμάτια και βελτίωσαν τα franchised, πήραν το χρόνο τους, φέρνοντας άξιο αποτέλεσμα. Ποιοτικά δωμάτια, λιγοστό ψάξιμο, 3 active δωμάτια, great job. Ξεχωρίζουν το Perfect crime και το Guantanamo, ενώ γενικά το Great escape φτιάχνει καλοσχεδιασμένα δωμάτια με λίγες εκπλήξεις αλλα και ελάχιστες απογοητεύσεις.Το καινούριο "The Ritual" είναι βασισμένο στο θεατρικό και εξερευνητικό κομμάτι, καθόλου γρίφοι. Χαρακτηρίζονται γενικά από αρκετή δράση και ποικοιλία βημάτων στα παιχνίδια τους. Hint system είναι ο GameMaster μόνος του (άψογοι) και υπάρχει βαθμολόγηση της προσπάθειας στο τέλος, με πίνακα των καλύτερων σκόρ.

Circus

Είχα καιρό να παίξω σε λούνα παρκ και θα δεις οτι δε θα νιώθεις το ίδιο μετά το Circus. Ετοιμάσου για πολλά παιχνίδια που περιμένεις ότι θα σου δώσουν λούτρινο αρκουδάκι όταν κερδίσεις (δεν είπα οτι δε θα το κάνουν).

Το ευκολότερο δωμάτιο του Great Escape, αν και δε θα συμφωνήσουν όλοι. Αν είσαι ανίκανος με τα χέρια σου, άστο να το κάνει κάποιος άλλος (εγώ έτσι έκανα). Μην τρομάζω βέβαια, δεν έχει κάτι τρομερά πολύπλοκο, είναι όμως για dexterity, όχι intelligence. Όμορφο δωμάτιο, σου μένει το χρώμα του στο τέλος. Έχει φυσικά πολλά μηχανικά parts, αφού έχει τόσα να κάνεις, λογικό ήταν. Οι γρίφοι είναι λίγοστοί και χαριτωμένοι, δε γίνεται να είναι όλο το δωμάτιο στο τρέξιμο.

Σίγουρα κάνει για αρχάριους, αφού δεν χρειάζεται εμπειρία στους γρίφους. 3-4 άτομα είναι μια χαρά, παραπάνω νομίζω περιττοί.

1 Πρόβλημα. Ένα σημείο, ενώ αυτό καθ'αυτό είναι ωραίο, υπάρχει και στο perfect crime. Δεδομένου ότι είναι μόνο 3 τα δωμάτια, μπορούσαν να το αποφύγουν,γιαυτό και ο βαθμός.

Child's play

3-4

Guantanamo

Επειδή η Κούβα γαμάει και το Guantanamo δεν έχει cocktails στην παραλία του, αποφασίσατε να βγείτε από εκεί μέσα, για μία κάπως καλύτερη τοπική ατμόσφαιρα. Στα νερά του perfect crime, ένα δωμάτιο με δράση και κυρίως physical βήματα, χωρίς να του λείπει η εναλλαγή. Απόδραση από τη φυλακή με τα όλα της. Άντε, να πεις ότι δεν έσκαψες τούνελ με κουταλάκι, αλλά πίστεψε με, close enough.

Ο χώρος είναι ωραίος, πείθει και προσθέτει σε αυτόν ο τρόπος εισόδου, που δε σου δείχνει το δωμάτιο μπαίνοντας. Απορώ ακόμα, πως αυτό δε γίνεται σε πολύ περισσότερα δωμάτια. Ότι έχει μέσα, είναι πράγματα που θα μπορούσαν να είναι σε φυλακή και όσα δεν είναι, δένουν με το σκηνικό ώστε να μην ενοχλούν.

Τα όλα παιχνίδια, puzzle, γρίφοι κτλ. (με διάφορα λοιπά) που έχεις να χρησιμοποιήσεις για να βγεις, είναι απολαυστικότατα. Περάσαμε σπουδαία παίζοντας, είναι όλο το παιχνίδι μια διασκέδαση. Σίγουρα το Guantanamo δεν απευθύνεται σε “δυνατούς λύτες” και κάποιον που θέλει να λύσει ένα δωμάτιο καθιστός, αλλά είμαι παίκτης που θέλει να λύνει γρίφους και δε με απογοήτευσε η εμπειρία στο ελάχιστο. Όποτε για δωμάτιο δράσης, recommended. Έχω ακόμα την εντύπωση ότι τα λίγα άτομα κάνουν ατμόσφαιρα, τα πολλά διασκέδαση. Οπότε εδώ και 4 κ 5 είναι πολύ ωραία νούμερα για ομαδούλες.

Επιβάλλεται ποινή 5 κομματιών παζλ. Να βρείς μόνος σου τι είναι τα χρώματα

Action!

3-5

Inception

Το πολυεπίπεδο αυτό δωμάτιο, χωρίς περιστρεφόμενα δωμάτια δυστυχώς, κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει όμως.

Στριφογυρίζει (wink) σχετικά σε κλασσικά νερά , το δωμάτιο δεν εντυπωσιάζει, αλλά ικανοποιεί. Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια για ελαφρά πρωτοτυπία, δροσίζει λιγάκι εδώ κι εκεί, πολύ ευχάριστα.

Η εμφάνιση του δε σε αφήνει παραπονεμένο και σημεία είναι πανέμορφα. Θα δεις κάτι παραπάνω από ένα απλό δωμάτιο.

Μηχανικά υπάρχει μια εναλλαγή, για να μη βαρεθείς και σε επίπεδο γρίφων είναι σε μέτρια επίπεδα, τίποτα φοβερά ασυνήθιστο, καλοστημένο όμως.

Για μικρές ομάδες, κλασσικά 4 άτομα. Λύνεται από κάθε ομάδα, νομίζω όσο περισσότερη εμπειρία τόσο πιο εύκολο, μια έμπειρη παρέα δε θα βρει πρόκληση.

3 κομμάτια κέρδισε (αλλά κανένα Όσκαρ. poor Leo)

Decent

3-4

Ritual

Ξέρω πως πας για να τρομάξεις. Γιατί άλλο να πας; Έχω ξαναπεί ότι το τάδε δωμάτιο δεν είναι escape room. Το συγκεκριμένο, είναι το πιο ακραίο παράδειγμα. Ειρωνικά, αν δεν ήταν όρος το “escape room” τότε η περιγραφή είναι άριστη. Ο όρος όμως σημαίνει πλέον «παιχνίδι γρίφων». Που δεν είναι.

Είναι κακό αυτό; Μπα, μόνο αν πήγες ψημένος για λύσεις και όχι να περάσεις καλά με ότι σου φέρουν. Το πιάτο έχει, σκοτάδι, ηθοποιούς, μεγάλο χώρο και αν σε πιάνουν αυτά- (πολλοί είναι immune) τρόμο.

Στο παιχνίδι προχωράς.. προχωρώντας κυρίως. Με αντίπαλο τον εαυτό σου κατά κύριο λόγο. Δευτερευόντως.. Θα δεις. . Για να μη το αδικώ και τελείως, έχει στοιχεία παιχνιδιού σε σημεία, αλλά δεν είναι εκεί για να σε βάλουν να λύσεις. Πάντως αν ήθελες ένα από αυτά τα non-escape rooms, εδώ είναι το απόγειο.

Έχει σενάριο, το ακολουθεί, δεν είναι στον αέρα. Δε μπορώ να παραπονεθώ, στηρίζει την ιστορία του με διάφορους τρόπους. Η όλη εικόνα είναι δεμένη.

Νομίζω είναι διασκεδαστικό. Η ένσταση μου είναι μόνο στο εάν είναι τρομακτικό, γιατί εμένα δε με άγγιξε έτσι. Διασκέδασα, αλλά αυτό που προσπαθεί το δωμάτιο να κάνει κυρίως, νομίζω γινόταν καλύτερα. Από την άλλη, δεν τρομάζω συνήθως, οπότε είμαι κακό κοινό.

Θα του βάλω ένα 4άρι, άδικο, γιατί δε μπορώ να το κρίνω και σε πολλά. Η εικόνα και το σενάριο είναι καλά, δε με πείραξε κάτι. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό.. κάτι, αφού δεν το λες παιχνίδι. Performance ας πούμε. Το 4 δεν είναι 5 λόγω γούστου και δυσκολίας στο να κρίνω χωρίς τα τυπικά κριτήρια. (έχω βάλει 1-4 άτομα, όχι πως αφήνουν 1, αλλά θα ήταν καλό)

Stay calm

1-4

Shiedler's List

Το 3ο δωμάτιο του Great Escape μας στέλνει στη Γερμανία του Β παγκοσμίου πολέμου, σε μία αναζήτηση για τη λίστα του Σίντλερ, για να σώσουμε όσους εβραίους μπορούμε.

Το πιο κλασσικό από τα 3, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικό, μοιάζει περισσότερο με τα πιο πολλά escape rooms στο στυλ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μερικές εκπλήξεις. Έχει στοιχεία ενδιαφέροντα, κάποιοι μηχανισμοί είναι θαυμάσιοι και η γενική αισθητική είναι πρώτης κατηγορίας.

Οι γρίφοι δεν είναι το δυνατό του σημείο , εξαιρώντας τους μηχανικούς, και περιέχει αρκετά μεγάλο αριθμό στοιχείων και στόχων, οπότε μπορεί να σε δυσκολέψει εκεί. Γενικά όμως, πολύ βατό δωμάτιο.

Δε το χαρακτηρίζω δύσκολο, σε αντίθεση με τους ίδιους, αν και εκείνοι ξέρουν καλύτερα βλέποντας τα αποτελέσματα. Όχι για πρώτο δωμάτιο, μετά από λίγη εμπειρία είναι καλύτερα. 3-5 άτομα είναι μια χαρά

3.. και κάτι

Doable

3-5

Perfect Crime

Πήγαινε.

Τι; Δε φτάνει; Ουφ, καλά, ολόκληρο review it is. Ξεκινάς από ένα πεζοδρόμιο που έχει γίνει ένα έγκλημα, καλείσαι να δείξεις ότι δεν ήταν και τόσο τέλειο. Το ενδιαφέρον δεν είναι στο που ξεκινάς όμως, είναι που καταλήγεις. Είχα μόνο μπράβο να πω για αυτό το δωμάτιο. Σχεδιασμένο καθαρά από τους ιδιοκτήτες. Περιέχει δράση, αρκετή πλοκή, σοβαρή ομαδικότητα, λίγους γρίφους και κάποιο ψάξιμο. Θα φύγεις κουρασμένος πάντως, δεν είναι για παίκτες του καναπέ. Δένει το χώρο και τη ροή με το theme όμορφα και βγαίνει ένα πολύ πλήρες αποτέλεσμα.

Η εμφάνιση του δωματίου γενικά φοβερή και η πρωτοτυπία ακόμα φοβερότερη. Δε μοιάζει με άλλο και δε νομίζω να απογοητευτεί κανείς όταν το δει, μάλλον θα μείνεις και εσύ σκαλωμένος για λίγο. Οι γρίφοι δεν είναι πολλοί και δε του χρειάζονται, είναι action packed δωμάτιο, άλλου είδους απόλαυση.

IMPORTANT INFO: ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. ΟΧΙ ΤΑΚΟΥΝΙΑ. Γενικά λέμε άνετα ρούχα, εδώ επιβάλλεται. Αν δεν το τόνισα αρκετά, ΔΡΑΣΗ.

Το προτείνω ανεξάρτητα επιπέδου παικτών, καλύτερα οι αρχάριοι να είναι περισσότεροι αν και γενικά, είναι το αγαπημένο μου δωμάτιο για 6αδα Προφανώς 5, δε συζητιέται

Decent

4-6