House of Riddles logo

House of Riddles

Το –όντως σπίτι- των Γρίφων είναι σε περπατήσιμη (ή και τρέξιμη αν αργήσεις) απόσταση από το μετρό Αγ. Αντώνη. Θα πας στο όμορφο αυτό κτίριο, θα τους χτυπήσεις το κουδούνι, θα σου ανοίξουν τα φοβερά παιδιά που δουλεύουν εκεί και θα ετοιμαστείς για το παιχνίδι σου.

Παρά το ότι ξεκίνησαν πριν πολύ καιρό, τα παιχνίδια τους εξελίσονται πάρα πολύ. Κατα βάση στον τρόπο που λένε την ιστορία τους και πως κινείσαι στο χώρο. Τα πρώτα τους (Diamond + Matrix) είναι λίγο πολύ τυπικά κλασσικά escapes, ενώ τα επόμενα (passengers+ asylum) έχουν μοναδικό τρόπο πλοκής και είναι έντονο το plot όσο προχωράς.

The Diamond image

The Diamond

Κλέφτες πάλι, μπας και βρούμε λεφτά να πληρώσουμε για τόσα escape room (support poor reviewers).

Το διαμάντι έχει μια πορεία λίγο περίεργη, γιατί δεν περίμενα ακριβώς αυτούς τους χώρους, αλλά ok. Σαν πλοκή δεν ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα, αλλά κι αυτό δεν είναι πολύ κακό. Σα χώρος είναι ικανοποιητικός, πείθει σχετικά, χωρίς να εντυπωσιάζει. Δεν έχει κακοφτιαγμένα πράγματα, αν και δε συμπαθώ το ταμπελάκι ¨μην αγγίζετε¨.

Στους γρίφους τώρα. Αν με διαβάζεις, ξέρεις ότι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. 2 είδη προβλημάτων: Μόνο 1-το καλύτερο- βήμα, έχει να κάνει καθαρά με το σενάριο. Όλα τα άλλα πράγματα που κάνεις, είναι μεν πράγματα που βλέπω και αλλού, αλλά εδώ μου φαινόντουσαν όλα ασύνδετα με το δωμάτιο. Π.χ. το να φτιάξεις ένα πάζλ με πόνυ με αριθμούς, είναι ένα βήμα, αλλά που λες να έχει νόημα, σε παιδικό δωμάτιο ή στον τάφο του Χαμουραμπί; Το άλλο μου πρόβλημα είναι ότι δε μου αρέσουν τα κεράσματα. Το να μου λένε πάρε ένα νούμερο στη μούρη ή ένα κλειδί ή να πρέπει απλώς να ακολουθήσω μια οδηγία, δεν είναι το καλύτερο μου. Έγινε μερικές φορές.

Δε θα το διαλέξω σα φοβερό δωμάτιο, αν και αμφιβάλω ότι δε θα περάσεις καλά παίζοντας. Αν είσαι απαιτητικός, δεν το προτείνω. Για όλα τα επίπεδα παικτών αλλά λίγοι, μη δω κανένα τσούρμο.. 5 άτομα για μια ληστεία είναι πολλά.

Mostly simple

3-4

The Matrix image

The Matrix

Ναι, το γνωστό, αυτό το πράσινο με τα γράμματα που πέφτουν και τον Keanu που έχει μια έκφραση για 3 ταινίες. Αυτό, έχει και escape room στην Αθήνα. Το βρήκα, μπήκα και απέδρασα. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

Το Matrix το ένιωσα να ξεχωρίζει από τα άλλα 2 δωμάτια. Κυρίως γιατί υπάρχει περισσότερη προσπάθεια πάνω στην εμφάνιση του χώρου. Είναι πολύ κοντά στο theme της ταινίας, σίγουρα καλαίσθητες επιλογές.

Οι γρίφοι είναι διαφόρων ειδών, χαριτωμένοι όλοι, παίζουν με διάφορους τρόπους, ψάξιμο του δωματίου χρειάζεται και κάποιοι μηχανισμοί έχουν πλάκα και θα τους απολαύσεις. Δυστυχώς, βρίσκω ότι τα βήματα της πορείας του παιχνιδιού, είναι generic και όχι δεμένα με το δωμάτιο. Πάλι, όπως και στα άλλα δωμάτια, πολλοί γρίφοι θα μπορούσαν να είναι σε κάθε άλλο δωμάτιο.

Μου άρεσε συνολικά το παιχνίδι, ακόμα κι αν δε με έκανε να νιώσω ¨The One¨. Κάνει για όλους τους παίκτες, έχει πράγματα για τον καθένα. Θα πάρει ένα ελαφρώς γενναιόδωρο 4αρι, να δείξω και την προτίμηση μου στα δωμάτια.

Variety

3-4

The Passengers image

The Passengers

Με τόση δουλειά που κάνεις, δε θα νιώσεις και ο πιο relaxed επιβάτης. Ταξίδια στο χρόνο, τα αγαπημένα μου. Θα βόλευε πολύ να κάνω spoil για να περιγράψω καλύτερα, αλλά θα κάνω ότι μπορώ.

Σαν concept είναι πολύ μοναδικό το δωμάτιο. Σχεδιαστικά, δε θα το έχεις ξαναπετύχει. Σκηνικά είναι ικανοποιητικό, οι κατασκευές είναι άρτιες. Έχει διάφορα πράγματα που σε βάζουν στο παιχνίδι, σε πάνω από ένα σημεία. Είναι και λιγοστά πράγματα που εμένα με έβγαλαν και λίγο από το παιχνίδι, αλλά εγώ είμαι και περίεργος. Προτιμώ να πω ότι είναι η κατασκευή του χώρου που κάνει τη μεγαλύτερη δουλειά ατμόσφαιρας και όχι πως στο σύνολο είναι ατμοσφαιρικό. Τα μασάω λίγο, αλλά πίστεψε με ότι είναι σαν κανένα άλλο και πολύ ενδιαφέρον.

Η πορεία του παιχνιδιού είναι αυτή που μου άρεσε πιο πολύ από όλα τα δωμάτια του House of Riddles. Οι γρίφοι έχουν να κάνουν με την πορεία της ιστορίας ή είναι ταιριαστοί με αυτό που βλέπεις. Επίσης είναι αρκετοί και στην πλειοψηφία τους εύκολοι. Μερικοί νομίζω παραείναι απλοί και το δωμάτιο μπορεί να έτρεχε καλύτερα με λιγότερους και πολυπλοκότερους γρίφους, γούστα είναι αυτά. Τίποτα πρωτοποριακό σε γρίφους σκέψης, με physical tasks όμως που ενώ δεν είναι δύσκολο να τα κάνεις, δίνουν πολύ στην εμπειρία. Έχει και το περιστασιακό ψαξιματάκι του, μην το αγνοήσεις.

Πρώτο και σημαντικότερο σχόλιο: Το μισώ το δωμάτιο γιατί είχα σκεφτεί κι εγώ το ίδιο concept. Όχι ότι είναι πάρα πολύ παράξενο, δείχνει σίγουρο ότι κάποιος θα το έκανε κάπου.

Δεύτερο: Δεν ταιριάζουμε με τον τρόπο που φτιάχνουν τα παιχνίδια τους στο HoR. Ο σχεδιασμός τους με κάνει να νιώθω ότι οι περισσότεροι γρίφοι στέκονται εκτός πραγματικότητας της ιστορίας, ακόμα κι εδώ που θεματικά είναι στα ίδια επίπεδα. Οπότε έχε στο νου σου τη διαφορά γούστου.

Στην τελική: Απολαυστικό παιχνίδι, με τίποτα μην πάρεις μεγάλη ομάδα, εκτός εάν μερικοί δε θέλουν να συμμετέχουν. 3 ήμασταν και ένιωθα ότι είμαστε 1 παραπάνω. Ας έχετε και κάποια εμπειρία, δε βολεύει να πάρεις 15 hints.

4 θα του δώσω, είχα τις ενστάσεις μου, είχε τα καλά του σημεία, νομίζω δίκαιο.

Quantity

2-3

Aschecliffe asylum image

Aschecliffe asylum

Οδηγούμενος στο άσυλο που γράφεται μόνο με copy-paste, έτοιμος να μάθεις τι τελικά συμβαίνει σε αυτό το μέρος στο απομονωμένο νησάκ… Περιστέρι ήθελα να πω!

Είναι από τα λίγα escape που μου άρεσε η εξέλιξη της ιστορίας. Σπάνια είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι στο δωμάτιο, συνήθως η ιστορία τρέχει στο backround του παιχνιδιού σου.

Το άσυλο έχει φτιάξει μια ευχάριστη πλοκή ιστορίας, γνωστή μεν αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί. Έντυσε την πλοκή με απλά πραγματάκια να κάνεις, που δεν είναι εκεί για να δυσκολέψουν. Του δίνω μπράβο που έκανε πράγματα απλά χωρίς να είναι χαζά. Μια γραμμή που συχνά χάνουν αντίστοιχες προσπάθειες.

Τα σκηνικά του είναι μια χαρά, ταιριάζουν σε αυτό που γίνεται και δε με άφησαν παραπονεμένο.

Με συντομία, πήραν μια ιστορία, την έστησαν με μερικά γριφάκια και την έδωσαν. Επιλογή ιστορίας έκτακτη, εκτέλεση μια χαρά, άρα ωραίο αποτέλεσμα. Δε δίνει κανένα thrill, κανένα challenge, οπότε δε μοιάζει με «περιπέτεια» όπως άλλα, περισσότερο με δραματική ιστορία.

Πέρασα ωραία, αν και νομίζω κάτι λίγο ίσως το ήθελε για να με ενθουσιάσει λιγάκι παραπάνω. Κάποιο εντυπωσιακό σκηνικό; Έναν πιο δύσκολο γρίφο; Όχι παραπάνω, θα χάλαγε το όλο σχέδιο.

Όπως και να έχει 5 θέλω να του βάλω.

Decent

3-4