Mystery Lab logo

Mystery Lab

Με 3 δωμάτια από ιστορίες που θα έπρεπε όλοι να ξέρουμε (από μικρή και μεγάλη οθόνη) και ένα πολύ ξεχωριστό δικό του δωμάτιο (Requiem), το Mystery Lab είναι σχεδιασμένο από τους ίδιους, no franchise.

Σαν escape room μένει στα γνωστά, είναι ταλαντούχοι στις κατασκευές και θα το χαρακτήριζα classic, αν και δίνει μια λιγάκι καλύτερη γεύση απο τα πολύ default δωμάτια. Θα εντυπωσιάσει κάποιους αλλά θα απογοητεύσει νομίζω λιγοστούς. Όσων αφορά το Requiem εκεί πάει άλματα μπροστά στο σχεδιασμό, αν και δε δίνει σοβαρή σημασία στους γρίφους, αν και δεν πας με σκοπό να λύσεις εκεί.

Οι βοήθειες ανοιχτές στην ευχέρεια του GM και δεν κρατάνε score (για τους ανταγωνιστικούς). Αξέχαστο ότι πήραμε Xmas δωράκι, +++ παντού

Lost image

Lost

Χαμένος (με αστεία ξεκινάμε) σε ένα δωμάτιο, ελπίζοντας να βρεις την έξοδο. Εννοείται έχουν προηγηθεί αεροπορικά, ένας χοντρός που κέρδισε το λαχείο και ένα ζευγάρι κορεάτες.

Το παιχνίδι δε γεμίζει το μάτι από την πρώτη στιγμή, τα καταφέρνει καλύτερα στην πορεία. Έχει μια ποικιλία τρόπων να προχωρήσεις αν και δεν ξεκολλάει αρκετά από τα λουκέτα (το οποίο γίνεται μόνο στα καινούρια παράπονο). Προσπαθεί να έχει ατμόσφαιρα, η μουσική ήταν καλή, αλλά μόνο τμήματα του παιχνιδιού είναι πειστικά για το σκοπό τους.

Σε γρίφους μου φάνηκε πάρα πολύ τυπικό και απλό. Για έμπειρους παίκτες, όλα θα είναι straight forward και δε θα κολλήσουν κάπου. Νομίζω χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δυσκολία, αν και έχει λίγους που είναι γευστικότεροι. Παρόλα αυτά, το δωμάτιο έχει τέτοιο αριθμό γρίφων που πρέπει να είσαι ακαριαίος με τα περισσότερα για να προλάβεις, οπότε περίπατος δεν είναι.

Εγώ πήγα με ένα άτομο και ήταν ωραία εμπειρία, εσύ πήγαινε και με λίγο περισσότερους. 5 θα προκαλέσουν σαματά και οι γρίφοι είναι λίγο πολύ σειριακοί, οπότε δε το προτείνω. Οι αρχάριοι ίσως δε βγουν, αλλά θα περάσουν καλά.

Είμαι λίγο άδικος με τη βαθμολογία γιατί δε με γέμισαν οι γρίφοι καθόλου, προσωπικό γούστο. Ήταν πολύ κοντά στο 4, αλλά θα του δώσω ένα πολύ γεμάτο 3

non-stop

3-4

Psycho image

Psycho

Αρχικά, να προτείνω την ταινία. Hitchcock σε ένα από τα καλύτερα του, αν και προτιμώ rear window. Το δωμάτιο;

Καλοφτιαγμένο, ωραίες κατασκευές όσες έχει. Υπάρχουν πραγματάκια να κάνεις. Δεν ψάχνεις και πολύ και σίγουρα δεν έχει το υπερβολικό ψάξιμο.

Έχει ένα blend πρακτικών πραγμάτων να κάνεις με γρίφους, όλα διασκεδαστικά, όλα μια χαρά. Σε δυσκολία τίποτα φοβερό. Όπως και στο άλλο δωμάτιο, πάρα το ότι δεν ένιωσα να κολλάμε κάπου και μας έδιναν άμεσα βοήθειες όταν γινόταν, μας έμεινε λίγος χρόνος στο τέλος. Μάλλον λίγο μεγαλύτερες ομάδες το πάνε πιο γρήγορα; Σε ατμόσφαιρα μου φάνηκε τυπικό, αυτή η standard απόπειρα για theme, χωρίς κάτι ξεχωριστό.

Γιατί δεν έχω ενθουσιασμό; Γιατί αρχικά δε μου θύμισε την ταινία. Έχει πράγματα που είναι reference σε αυτήν, σίγουρα, αλλά δεν ένιωσα ότι μπήκα στο τρομακτικό motel. Έπειτα, ωραία τα παιχνιδάκια, αλλά λίγα έχουν να κάνουν με το σενάριο, οπότε ζεις αυτό το “ξέρω ότι είμαι σε παιχνίδι” μόνιμα.

Τίμιο παιχνίδι, οπότε θα του βάλω 3 γιατί σε εμένα προσωπικά δεν άρεσε η σύνδεση με την ιστορία.

Average

3-4

Enigma image

Enigma

Θυμάσαι την ταινία που βγήκε πέρσι με τον Κλαμπερτραντς; Που μαζεύει μια ομάδα και προσπαθεί να φτιάξει έναν υπολογιστή και τον τιμωρούνε επειδή είναι γκέι; Τώρα είναι η σειρά σου να νικήσεις τον κώδικα των Ναζί στη θέση του Κραντρελανς!! (μα τι όνομα αυτός ο άνθρωπος)

Αχ, θα διαφωνήσουμε σήμερα, το βλέπω. Αν έχεις ήδη πάει δηλαδή, αλλιώς διάβασε προσεκτικά τι θα γράψω για να μη τσακωθούμε μετά.

Ο χώρος είναι καλός, με την παράσταση να κλέβουν οι μηχανισμοί που έχει δεξιά κι αριστερά. Είναι σε ένα βαθμό λειτουργικοί και σε συνδυασμό με το πόσο θεματικοί δείχνουν, κάνουν ένα τίμιο αποτέλεσμα.

Τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα. Πλοκή και γρίφοι. Οι γρίφοι είναι, για εμένα προσωπικά, κακοί, όλοι τους. Θα πω βαριά κουβέντα: Μου θύμισε Athens Clue. Πράγματα δηλαδή που ούτε ακριβώς λογική βγάζουν, ούτε κολλάνε με κάποιο σενάριο, είναι για να είναι. Θα βγάλεις έναν αριθμό, γιατί ξέρεις ότι αυτό ψάχνεις και κάπως πρέπει να το κάνεις. Η πλοκή προσθέτει σε όλη την ανουσιότητα, γιατί αιτία πίσω από το να συμβαίνει ότι συμβαίνει και όπως συμβαίνει, δε βλέπω. Παραδέχομαι ότι μερικά πράγματα είχαν σχέση με το θέμα, αλλά μόνο επιφανειακά. Επίσης δέχομαι ότι δεν είναι όλοι οι γρίφοι, όλων των δωματίων δεμένοι με το θέμα του. Λίγα δωμάτια όμως με άφησαν τόσο αποκομμένο από την ιστορία όπως αυτό. Μεγαλύτερο μου παράπονο, είναι ότι δεν λύνεις ποτέ στο παιχνίδι κώδικα, για να νιώσεις λίγο Turing (αποκρυπτογράφηση ≠ μετάφραση – δεν εννοώ να έχεις και το κλειδί έτοιμο)

Που βρίσκω το δυσκολότερο αυτού του review. Για την πλειοψηφία των παικτών, όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Αν πας και σε νοιάζει να διασκεδάσεις, θα το κάνεις. Το δωμάτιο είναι γενικά εντυπωσιακό και σου δίνει λόγους να το συμπαθήσεις. Εγώ ψάχνω για ένα σύνολο στοιχείων όταν πάω να παίξω και όταν δεν τα βρίσκω απογοητεύομαι. Κανένας λόγος να είσαι κι εσύ ξινός σαν εμένα.

Βαθμολογία; Για μένα 2μιση. Για σένα 4, ίσως 4+. Να του βάλω ένα 3 να πέσουμε μέσα; Να του βάλω.

Loose logic

3-4

Requiem image

Requiem

Άσχημα πράγματα συνέβησαν και σε στέλνουν (ναι εσένα) από το Βατικανό (ναι το γνωστό) για να φέρεις μία τάξη.

Τρομοπαίχνιδο, από τα καλά. Επειδή άρχισε τελευταία αυτό το trend με τα παιχνίδια τρόμου χωρίς να είναι παιχνίδια γρίφων, έγραψα ένα χωριστό σχολιασμό-άρθρο για αυτή την κατάσταση.

Τα σκηνικά του και οι χώροι του είναι το κάτι παραπάνω από το κάτι παραπάνω. Αρκετά απλησίαστο το πόσο μεγάλο και εντυπωσιακό είναι για να συγκριθεί με άλλο δωμάτιο (αν και για να δίνω και εύσημα, όχι στα δωμάτια, αλλά στο χώρο του, το Abbey είναι το μόνο συγκρίσιμο). Σκοτάδι παντού φυσικά, μηχανισμοί σε αρκετά σημεία, αρκετοί ευχάριστοι και props σε διάφορα επίπεδα, με πολλά να είναι απίθανα, άλλα όχι και τόσο.

Στον τρόμο βασικός βοηθός είναι ο ήχος, το σκοτάδι και τα πάρα πολλά δωμάτια που δε σε αφήνουν να ηρεμήσεις. Υπάρχει live στοιχείο, αν και μου φάνηκε ότι χρησιμοποιήθηκε λίγο και μπορούσε να του δοθεί μεγαλύτερη βάση και νόημα.

Η ιστορία ήταν ικανοποιητική, χωρίς να δείχνει βασικό στοιχείο. Ναι υπάρχει, ναι ανακαλύπτεις λίγα στοιχεία της, αλλά δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι και διαδράς μαζί της ουσιαστικά μόνο στον τελικό σκοπό. Τιμιότερο από τα περισσότερα παιχνίδια, αν και στα περισσότερα κρίνω κυρίως τη σύνδεση ιστορίας-γρίφων.

Μια που είπα γρίφους. Έχει, τεχνικά. Είναι πολύ απλά tasks ή αντιστοιχήσεις στην απλούστερη μορφή τους. Ουσιαστικά, κανείς δε θα πάει εκεί για να λύσει (ούτε και το προτείνω για αυτό) οπότε υπάρχει σε κάθε χώρο και ένα απλό πράγμα να κάνεις για να πας παραπέρα. Ακόμα κι αν σε δυσκολέψει κάτι ,γιατί μπορεί να είναι απλά, αλλά δεν είναι εντελώς προφανή, το υπέροχο hint system είναι πάντα εκεί. Θα έλεγα χρησιμοποίησε το ελεύθερα, είναι κρίμα να κάθεσαι ώρα σε ένα δωμάτιο.

Αυτά. Πήγαινε για να δεις ωραία σκηνικά, χώρους, τρόμο, τα έχει όλα αυτά. Σε αυτό που κάνει, μάλλον το καλύτερο. Επειδή αυτό που κάνει δεν είναι ο λόγος που πάω σε escape room (το άρθρο που είπα παραπάνω; ) το κρίνω ουσιαστικά σε σύγκριση με τους ομοίους του και είναι καλύτερο.

Simple tasks

3-4