Room 54 logo

Room 54

Στο Room 54 τα παιχνίδια είναι πολύ περισσότερο διαδραστική παράσταση, παρά παιχνίδι γρίφων. Όπως λένε και μόνοι τους, πρόκειται για Role Playing Games, άρα παίζεις ένα ρόλο και αντιδράς με την ιστορία.

Σίγουρα όχι ακριβώς escape room, σίγουρα αρκετά συγγενές για να ενδιαφερθείς εάν σου αρέσουν. Περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία των escape room και ηθοποιούς, εκτός από αυτούς που φέρνεις εσύ μαζί. Όλη η υπόθεση είναι να παίξεις την ιστορία και να κάνεις ότι σου ζητηθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Έχει μια ιστορία, που χωρίζεται και προτείνω να μη δοκιμάσεις να παίξεις 2 μέρη την ίδια μέρα. Έχει 3 μέρη και επειδή το ένα είναι prequel του άλλου, πρώτα παίζεις το part 2 (Ring of protection) και μετά το part 1 (Summoning) και τέλος κλείνει με το part 3 (Screaming Well).

Ο χώρος και τα σκηνικά δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά ας μη βασιστούμε εκεί, έχει τόσα πράγματα που συμβαίνουν, που δε θα σου μείνει χρόνος να το προσέξεις. ++κάθε τόσο γίνεται το event Blood Trial++

Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παιξίματος, δεν υπάρχουν ακριβώς βοήθειες, μιας και η επικοινωνία είναι συνεχής. Πέραν αυτού, ανάλογα με το πόσο καλά τα καταφέρνετε, παίρνετε και XP!

The almost saint Part 2 – Core: Ring Of Protection

Unique παιχνίδι, σίγουρα, με χαρακτήρες (κανονικούς, όχι στον τίτλο όπως αλλού) και challenges και ειδικά εφέ και καλό θα ήταν να διαβάσεις και την περιγραφή του venue άνωθεν. Το σενάριο δεν το προδίδουμε, αυτό είναι όλη η ουσία. Οπότε πάμε μόνο στην εκτέλεση!

Υπάρχουν ουσιαστικά plot points, πράγμα σπάνιο. Υπάρχουν πράγματα να κάνεις, αν και γρίφους δε χαρακτηρίζεις και πολλά.

Για τους ηθοποιούς: Από καλοί μέχρι αγαπημένοι. Παίζουν μαζί σου, σε βοηθάνε και σε δυσκολεύουν. Ίσως το μόνο σοβαρό παράδειγμα παιχνιδιού που ο ηθοποιός είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Συμμετέχουν στο παιχνίδι ίσως περισσότερο από σένα, αλλά όχι σε σημείο που να ενόχλησαν. Το δωμάτιο σαν σχεδιασμός δυστυχώς είναι μάλλον αρνητικό προς την όλη εμπειρία, αφού το κατάφεραν να δουλέψει εκεί, μπορούσαν να το καταφέρουν πραγματικά οπουδήποτε.

Πρώτα στο βαθμό και μετά λίγα σχόλια ακόμη. 5 θα του βάλω.

Πραγματικά, δεν είμαι σίγουρος γιατί ακριβώς, αλλά αυτό που έπαιξα ήταν διασκεδαστικότατο, ακόμα κι αν δε μπορώ να το πω άψογο με τίποτα. Όμοιο του δεν έχει να το συγκρίνω, οπότε κερδίζει χωρίς ανταγωνισμό. Να πας με.. 2 ή 3 άτομα ακόμη. Νομίζω το 5 θα ενοχλήσει στο χώρο και το ντουέτο ενώ εφικτό, δε μου μοιάζει optimal. Αν τρομάζεις πολύ, προτείνω να πας και να κάνεις κουράγιο όποτε τρομάζεις.

Αυτά, πολλά έγραψα πάλι..

Unique

3-4

The Almost Saint Part 3: Screaming well

Σημείωση: Έπαιξα σε αρχικό στάδιο του παιχνιδιού και μερικά σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν την αίσθηση άλλαξαν. Στα βασικά είναι ίδιο, αλλά λόγω αυτού γράφω συγκρατημένα

Κλείνει η ιστορία, με το 3ο και τελευταίο μέρος της. Ελπίζω (σε αντίθεση με εμένα όμως) να έφτασες εδώ έχοντας παίξει τα άλλα 2. Το λες και σημαντικό.

Θυμίζω, το πιο βασικό πάντα με το Room 54 είναι να θυμάσαι ότι είναι RPG και πολύ διαδραστικό. Προφανώς έχει τα όρια του, αλλά το παιχνίδι προσαρμόζεται στους παίκτες. Στον τρίτο γύρο λοιπόν βάση έχει η επικοινωνία και η κατανόηση της ιστορίας, σου κρατάνε ελάχιστα το χέρι. Με τα τυπάκια που έχει εκεί μέσα βέβαια, λίγο θα ήθελες να στο κρατήσει κανείς τους.

Όμως είναι λίγο περίεργο να το χωρίσω σε βήματα του παιχνιδιού – εικόνα, γατί το πιο βασικό είναι το interaction με τους άλλους χαρακτήρες. Θα μιλήσω πιο γενικά λοιπόν.

Υπ' όψιν, ξεκινάς αμέσως να παίζεις, από τη στιγμή που μπαίνεις στο bar. Ότι κάνεις και ότι λες, θα είναι μέρος του παιχνιδιού από εδώ και πέρα. Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι σκοπός είναι περισσότερο να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις, καθώς είναι πιο δύσκολο από το να βρεις πως. Περιέχει γρίφους, challenges, ποινές και αποφάσεις. Όλα αυτά το κάνουν απίθανο παιχνίδι εάν τα ακολουθείς, αλλά αν δεν το κάνεις χάνει τελείως το νόημα. Φυσικά το πιο σημαντικό από όλα, είναι να καταλάβεις την ιστορία, δεν πήγες εκεί απλώς για να βγεις έξω πάλι.

Λοιπόν, αφού σου είπα τι κάνεις και τι γίνεται περίπου, να σου πω και πως μου φάνηκε η προσπάθεια. Νομίζω, ότι ενώ δεν καταφέρνει να σε δέσει εντελώς με το παιχνίδι –ίσως αν πάτε 3-4 άτομα βελτιώνεται αυτό- είναι άκρως διαδραστικός ο τρόπος που συμμετέχεις. Θέλω να πω, ενώ μπορεί να μην πιστέψεις ότι είσαι ο χαρακτήρας σου, οι πράξεις σου μέσα στο χώρο είναι τόσο σεναριακές που δύσκολα αποφεύγεις να αναμιχθείς με την ιστορία.

Όπως κάθε escape, έχει σημεία που λύνεις και γρίφους τα οποία είναι από ευχάριστα και πάνω και έχει και τυπικά λουκέτα, λίγα όμως γιατί δεν είναι εκεί η βάση. Ακόμα μία φορά θα πω ότι το οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι ότι πιο προσεγμένο σε πολλά σημεία. Αν ήταν, το παιχνίδι θα ήταν μάλλον too good to be true.

Υποχρεωτικό σε λάτρεις RPG νομίζω. Τίμιο κλείσιμο της ιστορίας (γιατί παρατράβηξε το review) και εάν πήγες στα άλλα 2 θα σε ανταμείψει. Αν όχι, τι κάνεις εδώ;

Story based

3-5

Blood Trial

Event Room 54 και πολύ είχε αργήσει. Πήρε τον τρόπο του να κάνει σενάρια και μας τον πέταξε στη μούρη με ένα σωρό γρίφους. Στάζαμε Room 54 βγαίνοντας.

Ως λάτρης γρίφων ξεκινάω από εκεί. Αν διαλέξεις 5 τυχαία escape room μαζί, δεν έχουν όλα τόσους fun γρίφους όσο το Blood trial. Ο κάθε ένας είχε το δικό του ενδιαφέρον και δεν έμοιαζαν με πάρα πολλά πράγματα που έχω συνηθίσει. Κανείς τους φοβερά δύσκολος (όπως θα έπρεπε), όλοι όμως challenging.

Το acting το λάτρεψα. Είναι το ωραίο interactive acting που ναι μεν είχε ήδη το Room 54, αλλά όχι με αυτή την ελευθερία. Την κατάσταση που είναι εκεί ο χαρακτήρας δηλαδή και μπορείς να του μιλήσεις. Μου φαίνεται ο αγαπημένος μου τρόπος να υπάρχει ηθοποιός μέσα στο παιχνίδι.

Φυσικά full story και όμορφα πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα. Θα μείνω εκεί σε αυτό.

Στα σκηνικά, ενώ είναι το αδύναμο σημείο του Room 54, στο event επειδή κάνεις και κινείσαι τόσο, μικρή σημασία έχει. Δουλεύει η ροή τόσο καλά που δε σε αφήνει να κάτσεις σε ένα μέρος χαζεύοντάς.

Γρίφοι + interaction με ηθοποιούς. Αυτά έχει κυρίως το Blood trial και με γέμισαν, πλήρως. Όποιος θέλει να πάει να παίξει και να απολαύσει και τα 2 για 90’, θα φύγει κι αυτός ικανοποιημένος. Obvious 5

Puzzle fun

4