Sherlocked Homes logo

Sherlocked Homes

Δε θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα απο το σπίτι του sherlock (ίσως να βρίσκονται στο 221). Υπέροχος χώρος, υπέροχοι άνθρωποι. Στο χώρο αναμονής τους έχουν παιχνιδάκι ψαξίματος για ζέσταμα (και καραμέλες) ώστε να μπεις πιο άνετα στο παιχνίδι τους. Αρκετά απαραίτητο για το συγκεκριμένο venue, όλα τους τα δωμάτια χαρακτηρίζονται από την αναζήτηση στοιχείων. Άλλα λίγο, άλλα πολύ. Σε κλασσικά πλαίσια είναι τα δωμάτια, λίγοι μηχανισμοί και λιτή ατμόσφαιρα. Ικανοποιητικοί γρίφοι, με κύρια δυσκολία να συνδέσεις σωστά τα στοιχεία σου.

Αν είχες κι εσύ την απορία, στη φωτογραφία στο τέλος έχει καγκελάκια αν αποτύχεις, έτσι μου είπαν δηλαδή, δε θα τα δω και ποτέ. Τυπικά βοήθειες οθόνης και γενικά standard practice, με γούστο όμως!

Sherlock Maze

Από τις αγαπημένες μου κατηγορίες δωματίων: κλασσικά, όμορφα, για λίγα άτομα, με χαριτωμένους γρίφους. Γραφείο βέβαια, συνήθως αυτό είναι το theme σε τέτοια δωμάτια, αλλά το ο καλός ο escaper..

Όπως είπα λοιπόν, το θέμα είναι στο γραφείο του Sherlock, οπότε ότι περιμένεις σε εμφάνιση. Όμορφο, λίγη δουλειά σε κατασκευές, με την πιο σημαντική να είναι αξιαγάπητη πραγματικά. Αυτή η κατασκευή του δίνει το όνομα και νομίζω όλο το ενδιαφέρον του.

Είχε κάμποσο ψαξιματάκι (..πήραμε 3 hint, όλα ήταν για κάτι που δε βρήκαμε..), αλλά όχι κακό, ακόμα και για τα 2 άτομα που ήμασταν δηλαδή. Οι γρίφοι του όλοι χαριτωμένοι, απλοί έβγαιναν χωρίς φοβερή προσπάθεια. Ίσα ίσα για το fun.

Οπότε με μικρές ομαδούλες και κάθε επιπέδου παίκτες, το δωμάτιο είναι κλασσική διασκέδαση. Το παιχνίδι είναι για αυτούς που παίζουν adventure games και όχι action ρε παιδί μου. Τα πρώτα resident evil, όχι τα τελευταία. Το έπιασες. Μου θύμισε ένα άλλο αγαπημένο classic δωμάτιο, αν και ελαφρώς διαφορετικά μεταξύ τους (hint).

Θέλω να του δώσω 5 γιατί αγαπώ αυτά τα δωμάτια. Αν δε τα αγαπάς κι εσύ, κόψε κάτι. (γιατι τα χρώματα ε; έλλειψη φαντασίας σήμερα)

Classic

2-3

Cube²

Καλά, με τέτοιο όνομα, δε θα μαντέψεις ποτέ τι έχει στη μέση το δωμάτιο. Θα βοηθήσω με το ότι σας πήραν για πειραματόζωα. Πάλι κοντά σε κλασσικό δωμάτιο, με μικρό twist. Αλλά εδώ είναι διαφορετική η ροή του δωματίου, νομίζω αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό.

Από ψάξιμο άλλο τίποτα. Θα πρέπει να βρεις ένα σωρό στοιχεία, διάσπαρτα μέσα στο δωμάτιο. Δεν είναι απαράδεκτα δύσκολο, αλλά ε, έχει δουλειά. Επίσης, δεν είναι ότι απαιτώ γραμμικότητα σε ένα δωμάτιο, για την ακρίβεια η πλήρης γραμμικότητα το κάνει εύκολο, αλλά εδώ είναι το άλλο άκρο. Θα έχεις στοιχεία από όλους τους γρίφους, όλη την ώρα. Οι γρίφοι είναι ok δυσκολίας, αν βρεις όλα τα στοιχεία και ξέρεις ποιο αντιστοιχεί σε ποιο γρίφο. Είναι δωμάτιο για να δεις πόσο τακτικός είσαι με τα πράγματα σου.

Πέραν αυτού όμως, λίγα προσφέρει το δωμάτιο νομίζω. Υπάρχει ένα θεματικό mechanic, αλλα μέχρι εκεί, το υπόλοιπο είναι στοιχεία και γριφάκια. Χωρίς τίποτα για ποικιλία. Στεγνό το βρήκα.

Όπως τα είπα λοιπόν, θέλει τακτικούς και παρατηρητικούς παίκτες. Δεν είμαι τέτοιος, οπότε δεν ενθουσιάστηκα, αλλά δεν είναι ότι δε μου άρεσε κιόλας. Για λίγους παίκτες πάντως, με τίποτα. Θες χέρια.

SEARCH

4-5

Hangover

Από τα πιο αστεία σενάρια αν το σκεφτείς, όμως κάποιος φίλος σου ήταν τόσο κακό παιδί μετά το χτεσινό ποτό που μπήκε στο ψυχιατρείο. Σαν καλοί φίλοι, θα κάνετε ότι μπορείτε για να τον βγάλετε.

Νομίζω το κάνουν λίγο spoil στη φωτό, οπότε μπορώ να το πω: όταν μπεις, δεν έχει κάτι να δεις. Μια καρέκλα είναι, με το χαζό φίλο σου. Σκάλωμα, σίγουρα και μικρός πανικός. Που είναι οι πόρτες, τα ντουλάπια, τα κουτάκια ρε αδερφέ. Το δωμάτιο actively προσπαθεί να σε τρελάνει και εγώ το χάρηκα που το έκανε. Από εμφάνιση, σχεδόν τέλειο.

Θέλω να δώσω tips για αυτό το δωμάτιο, γιατί νομίζω κολλάνε: Αρχικά, εμπιστέψου τους. Εγώ όταν έπαιξα, φοβόμουν ότι έχουν κρύψει πράγματα σε ότι να’ναι θέσεις και θα ψάχνουμε μια ώρα κάτι χαζό. Είναι έξυπνα κρυμμένα όλα όσα έχεις να κάνεις. Έπειτα, μη βάλεις πολύ χέρι. Το χούφτωμα αυτού του δωματίου δε θα σου δώσει απολύτως τίποτα. Το δωμάτιο έχει να βρεις πολλά στοιχεία, όλα με elegant τρόπο κρυμμένα. Αντιπαθώ το ψάξιμο, αυτό το δωμάτιο είχε περίσσευμα από δάυτο και δε με χάλασε. Το θέμα είναι, ότι έχει αρκετό για να μη σου φτάνει ο χρόνος και καταλήγει να είναι πολύ δύσκολο να το βγάλεις. Λογικά θα χρειαστείς αρκετές βοήθειες, για μένα το να γίνει 70λεπτο το δωμάτιο είναι μια χαρά όπως είναι. Απλά αν δεν τα βρίσκεις, θα σε κρατήσουν εκεί γιατί θα τα έχεις χάσει για τα καλά.

Όπου έχει γρίφους, είναι κλασσικοί, σε μια δύσκολη μορφή τους, αλλά τίποτα τρομερό. Δε θα βοηθήσει η εμπειρία, η καθαρότητα σκέψης μόνο.. που δε θα έχεις γιατί θα φτάσεις να μην έχεις χρόνο!

Ίσως παραείναι καλό στην αρχή και πέφτει στην πορεία, αλλά περνάς φοβερά αυτή την ώρα πανικού. Είναι μάλλον το πιο ευχάριστο δωμάτιο που βασίζεται σε μεγάλο μέρος στο να βρεις στοιχεία. 2 δε θα το βγάλουν νομίζω, εκτός αν έχουν την υπερφυσική ματιά του Lion-o και τα βλέπουν όλα αμέσως. 3+ και φυσικά ποτέ δεν προτείνω 6.

Θέλω σήμερα να του βάλω 5, αν και εύκολα παίρνει και 4.. Θα είμαι καλός μαζί του for now (δε μπορώ να βάλω καθαρό άσπρο λόγω backround, άσπρα είναι όμως!!)

SEARCH

3-5

Cursed Willy

Το τέταρτο παιχνίδι του Sherlocked Homes θα ήταν σφάλμα να πω ότι είναι ΑΠΛΩΣ το καλύτερο τους. Με ξεκάθαρες αναφορές σε ταινία και σχεδίαση που δείχνει πόσο ωρίμασαν σαν κατασκευαστές, είναι ίσως το ομορφότερο στην κατηγορία του.

Στους γρίφους του, είναι στα ίδια νερά (ε; νερά; Πειρατές; Καράβι; Ναι ok, δεν ήταν σπουδαίο) με τα υπόλοιπα παιχνίδια τους. Ωραίοι γρίφοι λογικής και συνδυαστικής σκέψης.

Συνεχίζουν να έχουν σημαντικό απαιτούμενο να είσαι καλός στο ψάξιμο, πράγμα το οποίο δε βρίσκω (καλύτερο αυτό;) του γούστου μου, αλλά μου άρεσαν τόσο τα υπόλοιπα που το προσπέρασα. Τίποτα πολύ δύσκολο, με εναλλαγές στη δυσκολία και τον τύπο γρίφου.

Σαν εικόνα, το παιχνίδι δίνει σεμινάρια στη χρήση χώρου. Έχει εκμεταλευτεί όσο γινόταν τα λιγοστά τετραγωνικά του και η δουλειά στην ατμόσφαιρα είναι αξιέπαινη. Μόνο το όργανο στον τελευταίο χώρο, θα αρκούσε να μείνω με το στόμα ανοιχτό.

Πραγματικά, στην κατηγορία ατμοσφαιρικά και ταυτόχρονα κλασσικά παιχνίδια, είναι ότι καλύτερο. Δεν μπορώ να μην το προτείνω. Με 2 άτομα είναι δύσκολο, με 5 δε μ’αρέσει όπως είναι δομημένο.

Θα πάρει το τιμητικό 6/5 tt0089218

Tough+Classic

3-4