Trapped logo

Trapped

Το Trapped έχει ένα δικό του κλίμα στα παιχνίδια. Ένα ελαφρώς μυστηριώδες κλίμα, που μ'άρεσε πάντα. Οι δουλειές του που έχω δει, ενώ θα έλεγε κάνεις ότι δεν έχουν κάτι εντυπωσιακό ,όμως στην απλότητα τους πιάνουν αυτό που άλλοι χάνουν στα πολύπλοκα. Σε 3 μέρη στην Αθήνα έχουν μοιράσει δωμάτια, πρώτα με 4 στο Νέο κόσμο, έπειτα 2 στο Παλαιό Φάληρο και ένα (δίωρο) στο Χαλάνδρι.

Δημιουργούν κλίμα με απλά στοιχεία. Για μένα από τα πιο χαρακτηριστικά σε theme, αν και καταλαβαίνω ότι δε θα δουλέψει το ίδιο σε όλους. Είναι κλασσικά δωμάτια και θα δεις το ίδιο κλίμα σε όσα επισκεφτείς. Σου δίνει μια ατμόσφαιρα πολύ ελαφριά, αν είσαι δεκτικός και ασχοληθείς, θα τη βρεις. Άθελα μου έχω σχολιάσει το ίδιο στη δυσκολία των δωματίων: όλα έχουν δύσκολα σημεία, το οποίο νομίζω είναι το καλύτερο, εύκολο εδώ, πιο δύσκολο από εκεί. Πολύ λίγοι μηχανισμοί, πιο κοντά σε classic game. Δεν είναι παιχνίδια για να εντυπωσιάσουν, περισσότερο να γοητεύσουν. Ειδικά στους γρίφους τους, είναι άπειρα χαρακτηριστικοί (και ενοχλητικά το τονίζω κάθε φορά). Πολλές φορές ο γρίφος τους είναι πως θα συνθέσεις μια λογική γύρω απο όσα έχεις διαθέσιμα και όχι πως να πας απο το ένα πράγμα στο άλλο.

Point system κι εδώ, χρησιμοποιεί τους γρίφους και την ταχύτητα, καθώς και μερικές ξεχωριστές λεπτομέρειες ανά δωμάτιο, όμορφο. Έχουν και top scores για να το παίζεις και κάποιος.

Νέος Κόσμος

An Old Friend.. in Chains

Το δωμάτιο δεν έχει τους ίδιους γρίφους ή διαρύθμιση με το παλιό Old Friend

Εδώ είμαστε. Λατρεμένα κλασσικά δωμάτια, με γρίφους, σκοπό την απόδραση και λιγάκι μοναξιά ρε παιδί μου. Κατέληξε λίγο μονότονο να έχω παρέα στο δωμάτιο.

Λίγα πράγματα και καλά: αν ψάχνεις δωμάτιο που το μόνο που κάνεις είναι να λύνεις γρίφους, look no further.

Το 2ο μέρος του Old friend (που μεταξύ μας, δεν περνάει και κάποια ιστορία παίζοντας, αν και το κθουλοπάτωμα είναι πανέμορφο) είναι ένα λατρέψιμο παιχνίδι με γρίφους μόνο. Φυσικά και θα αναφέρω ότι οι γρίφοι είναι TRAPPED και θυμίζουν το brand name όπως συνήθως και δε με πείραξε στο ελάχιστο. Μπαίνεις, λύνεις, βγαίνεις, απλά πράγματα. Μόνη παρατήρηση, ότι το παιχνίδι δίνει διάφορα πράγματα που μπορούν να λυθούν ανά πάσα στιγμή, άρα άνετα αφιερώνεται η μισή ομάδα σε κάθε γρίφο. Ακόμα καλύτερα δηλαδή.

Σκηνικά σου λέει όσο λίγα χρειάζεται. Λίγες αλυσίδες (δε το λένε για πλάκα in chains) και μια μικρή φυσική δυσκολία. Τανταααα. Μη χαζεύεις το ντεκόρ, λύνε.

Τι άλλο να πω, εγώ τέτοια θέλω να παίζω, ήταν ότι ήθελα και τίποτα παραπάνω (κάποιες φορές, σαν το Temple Box, είναι και παραπάνω) οπότε παίρνει καθαρό, γυαλιστερό και κατάμαυρο 5.

Puzzlers game

3-4

Experimentum IV

Το 2ο δωμάτιο πάλι, διατηρεί την όμορφη ποιότητα γρίφων και δίνει ένα ενδιαφέρον twist στην ομαδικότητα.

Θα πω λίγα, γιατί δε θέλω να γίνει spoil. Μία μόνο πληροφορία: η ομάδα χωρίζεται. Γιατί και πώς δε λέμε, έτσι λέει το πείραμα,+ υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα 2 τμήματα όμως. Οι απαιτήσεις συνεργασίας φυσικά, λόγω της φύσης του δωματίου, είναι αυξημένες. Σε ατμόσφαιρα τα πάει μια χαρά, το hint system που χρησιμοποιούν προσθέτει σε αυτό. Οι γρίφοι μόνοι τους είναι ωραίοι, σε επίπεδο μέτριο, μου θύμισαν τα αντίστοιχα παιχνίδια υπολογιστή έντονα. Βέβαια για να λυθούν χρειάζεται βοήθεια και από τις 2 μεριές, δεν παίζουμε ατομιστικά (ή μήπως όχι;). Για 2η φορά το trapped με πείθει χωρίς εντυπωσιακά props, με τίμιους γρίφους και με τη χρήση του διαχωρισμού.

Το προτείνω σε ομάδες με φοβερή συνεργασία και πάνω από 1 έμπειρο παίκτη. 5 κομμάτια παζλ, με έπεισε (χωριστά φυσικά).

Some tough ones

3-4

1989

Αν δε μάντεψες ότι θα έχεις να κάνεις με κατασκοπία Ρώσων, κάτι πάει στραβά με εσένα και τις ημερομηνίες.

Κάτι έχουν τα δωμάτια του trapped που μου αρέσει και δε μπορώ να το βρω. Έχουν μια γεύση στις λεπτομέρειες που με τραβάει πολύ. Έτσι και το 1989. Το παιχνίδι έχει ατμόσφαιρα να τη φας με το κουτάλι. Δεν είναι κάτι απίθανα καλοφτιαγμένο ή κάποια τρελή κατασκευή, αλλά είναι τοποθετημένο με προσοχή και επιμέλεια. Μπορεί να πεις ότι διάφορα πράγματα δεν είναι τέλεια, όμως προσωπικά σε μένα τίποτα δεν ήταν αρκετά κακό για να μου χαλάσει την εμπειρία.

Οι γρίφοι του είναι διαφόρων επιπέδων, εύκολοι, πιο δύσκολοι και κάπου υπάρχει και ένας φοβερός γρίφος (που νομίζω στις λεπτομέρειες μπορεί να βελτιωθεί). Λίγα σχόλια: Κάνε όλα τα προαιρετικά, είναι χαριτωμένα. Διάβαζε και μπες στο ρόλο και την ιστορία, βοηθάει και θα το απολαύσεις και παραπάνω. Tέλος είχε ελάχιστο πατροπαράδοτο ψάξιμο και πειράχτηκα λιγάκι. Σε καλά δωμάτια δε θέλω να ψαχουλεύω για στοιχεία έτσι.

Με δυο λόγια δηλαδή: Πέρασα άψογα, χορεύοντας βγήκαμε. Το παιχνίδι είναι μέχρι 4 όπως λένε και νομίζω και το 4 για χάρη το κάνουν, δε του πάει. Να πας αν έχεις όρεξη να δεθείς με το ρόλο, όχι ψυχρά να λύσεις γρίφους. 5 γιατί γούσταρα, όχι γιατί δεν έχει λάθη και θα περάσουν όλοι τέλεια.

A few tough points

2-3

Nemesis

Εύκολα γλίτωνα χρόνο λέγοντας σε αυτό το review ότι το δωμάτιο είναι: Trapped. Χαρακτηρίζεται από όλα τα χαρακτηριστικά του Trapped. Άντε, ας μπω στον κόπο να το σχολιάσω.

Σε ένα βαθύ μακάβριο theme, με ένα τρένο και μερικούς άγνωστους επιβάτες, ξεκινά το ταξίδι του δωματίου.

Η ατμόσφαιρα λοιπόν, ως συνήθως στο trapped, είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Είναι ξανά μια ατμόσφαιρα που το δωμάτιο σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις, χωρίς να στη φέρνει στο πιάτο. Είναι θέμα διάθεσης και όρεξης να σε πείσει. Την προτιμώ να πω την αλήθεια έτσι. Όλος ο σχεδιασμός αποπνέει κάτι.

Γρίφοι trapped πάλι. Αυτοί οι πάντα αρκετά ενδιαφέροντες γρίφοι, συχνά δεμένοι με το παιχνίδι και σπάνια κακοί ή άστοχοι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είδαμε από όλα, αν και ζήσαμε λιγαααάκι μια μικρή απογοήτευση που είναι περισσότερο από ότι έπρεπε παρόμοιοι σε όλα τους τα παιχνίδια. Δυσκολούτσικο, παρά την πολύ έμπειρη ομάδα, αν και δε ζητήσαμε και πολλές βοήθειες. Νομίζω τα 90’ δε μας έφτασαν (ναι είναι μεγάλη διαδρομή). Νομίζω όμως ότι κάπου κάτι χάθηκε. Λείπει λίγη σκηνοθεσία; Λείπει ένα σημείο σεναρίου ακόμα; Μια στάση παραπάνω; Ένα εφέ να σε πείσει; Εάν η ιστορία σου είναι γνωστή, όλα ταιριάζουν, δυσκολεύτηκα όμως να τη βιώσω τόσο παίζοντας. Μπορεί να έγινε κάπως βιαστικά, δεν είμαι σίγουρος, έτσι το αντιλήφθηκα.

Τελικά; Νομίζω πολύ ωραίο παιχνίδι, σε γεμίζει ιστορία και γρίφους και για ακόμη μια φορά, trapped. Πιο μεγάλο, περισσότερο παιχνίδι κ περισσότερο βάθος από τα υπόλοιπα. Δε φτάνει τον τίτλο του απόλυτου trapped δωματίου και δεν πειράζει. Παίρνει και μεγάλες ομάδες και μάλλον δύσκολο για λίγους παίκτες. Όπως και πολύ δύσκολο για άπειρους. Τα 4 τα δικαιούται και με το παραπάνω, αλλά δε θα του δώσω το 5άρι, θα τους το αφήσω για το επόμενο δωμάτιο!

Diverse

3-4

Παλαιό Φάληρο

The 7th

Ένα από τα πιο αγαπημένα theme των escape room και του roomescaper: νεκρά παιδάκια.

Δυστυχώς, πρέπει να σε κουράσω πάλι. Τα ίδια ξανά, το δωμάτιο είχε μυρωδιά και αίσθηση trapped. Ότι ατμόσφαιρα έχουν τα υπόλοιπα, έχει και το 7th. Επαναλαμβάνομαι, αλλά είναι τόσο καθαρό που δε μπορώ να το αποφύγω.

Η ιστορία είναι όσο ενδιαφέρουσα και όσο πολύπλοκη χρειάζεται για να ταιριάζει σε ένα τέτοιας διάρκειας παιχνίδι. Την απόλαυσα όσο λίγες, γιατί δε χρειάστηκε να διαβάσω μακροσκελή κείμενα ούτε να ασχοληθώ με κάτι εκτός γρίφων για να την καταλάβω.

Οι γρίφοι στα εντελώς προσδοκόμενα. Ήταν όπως όλα τα παιχνίδια του trapped, ευχάριστοι, λογικοί και όχι πολύ δύσκολοι ή μπερδεμένοι. Το κυριότερο είναι πως είναι δεμένοι με την ιστορία νοηματικά και όχι μόνο θεματικά και επιφανειακά.

Η εικόνα του δωματίου είναι μια χαρά, δεν έκανε κανένα μεγάλο άλμα, έφτιαξε τα βασικά, όπως έπρεπε. Είναι αρκετή για να σε καλύψει μάλλον.

Όλα αυτά τα υπέροχα λόγια για ένα δωμάτιο που θα χαρακτηρίσουν απλό; Ναι, γιατί είναι απλό και άψογο, ένα κλασσικό escape room με πολύ ωραία ιστορία. Γιατί πλάκα έχουν τα εφέ και οι extreme χώροι, τα κλασσικά escape room έχουν τη δική τους χάρη.

Classic

2-4

A-Maze

Δεύτερο δωμάτιο που ταιριάζει για τσακωμένες ομάδες από το Trapped. Αστειεύομαι, τα δωμάτια απόδρασης είναι για να τσακωθείς μετά, όχι πριν.

Χωρισμένη η ομάδα πέραν των αστείων λοιπόν. Το gameplay περιλαμβάνει ένα βαθμό συνεργασίας, όχι τεράστιο. Οι παίκτες έχουν να λύσουν και δικά τους πράγματα. Α, αν είσαι από αυτούς που , λένε «α, θέλω να λύνω όλο το δωμάτιο, όχι το μισό!» προτείνω να χαλαρώσεις, γιατί μερικά πραγματάκια θα τα δεις μετά τη λήξη. Οι γρίφοι είναι ok, στα νερά της εταιρίας, αλλά δεν είναι οι αγαπημένοι μου. Ήταν έντονα χαλαρή η λογική σε σημεία, σε επίπεδο που θέλει αρκετή έμπνευση το δωμάτιο. Fun όμως, πέρασα καλά.

Σε αντίθεση με το απέναντι δωμάτιο (7th) έχει πολύ στο βάθος την ιστορία του. Ένιωσα περισσότερο ότι λύνω ένα εντελώς abstract παιχνίδι, παρά ότι συμμετέχω σε μια ιστορία. Είναι ok σαν αποτέλεσμα, σίγουρα, απλώς δεν ήταν αυτό που περίμενα. Πρόβλημα expectation- delivery.

Σε σύνοψη αυτού του κακού review (κρίνω την κρίση μου, δεν αποκαλώ κακό το δωμάτιο): προτεινόμενο θα ήταν να πας με τη σκέψη ότι θες να περάσεις καλά παίζοντας. Προφανώς ΠΑΝΤΑ αυτό πρέπει να κάνεις, αλλά εδώ είναι ειδική περίπτωση παιχνιδιού που παίζει κυρίως με τα παζλ του, τα οποία δεν είναι πλήρως λογικής σκέψης, οπότε μην ξενερώσεις please. Είναι σίγουρα δημιουργικά και διαφορετικά.

4 θα του δώσω (βασικά 2 και 2)

Co-op+

4-6

Χαλάνδρι

Experimentum X

Πήγαινε με φούστα και τακούνια ή κουστούμι. Σε προκαλώ

Το μεγαλύτερο παιχνίδι του Trapped, σε διαστάσεις και διάρκεια (2 ώρες). Ήταν και το αγαπημένο μου; Χμ, ας το δούμε.

Θεματικά, δεν προσπάθησε να πάει κάπου. Γιατί; Γιατί το experimentum X είναι καθαρά παιχνίδι, όχι ιστορία. Έχει levels και το κάθε ένα έχει τις προκλήσεις που πρέπει να νικήσεις. Μου έλλειψε λίγο το background, κυρίως γιατί στο Trapped τα κάνουν συνήθως καλά, αλλά μου αρέσουν και τα καθαρά παιχνίδια, οπότε είμαι καλά με αυτό.

Το Gameplay είναι όπως ανέφερα χωρισμένο σε τμήματα. Κάθε ένα έχει διάφορα εμπόδια, κατά κύριο λόγο πνευματικά. Λίγα είναι τα physical πράγματα που έχει να κάνει κάποιος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όσο casual όσο τα περισσότερα. Άνετα ρούχα δηλαδή, απαραίτητα.

Οι γρίφοι του; Ε, Trapped. Όπως πάντα, ευχάριστοι και με δικό τους στυλ. Ένας προς το τέλος ίιισως χρειάζεται 1 παραπάνω clue, αλλά δε θα παραπονεθώ, η συλλογή είναι διασκεδαστικότατη για 2 ώρες. Οπότε όταν πας (είδες, δεν είπα “αν”), ενώ πρέπει να ντυθείς για δράση, πρέπει να είσαι έτοιμος για σκέψη.

Οπότε το verdict είναι: από τα καλύτερα καθαρά παιχνίδια στο χώρο, απλώς όχι το αγαπημένο μου. Σημειώνω εδώ ότι στο μεγαλύτερο μέρος είναι πολύ χρήσιμο που είναι αρκετοί οι παίκτες (έχουμε πει, προτιμώ ζευγάρια) όμως προς το τέλος η λύση χρειάζεται μόνο 1 άτομο και μπορεί να γίνει λίγο οχλαγωγία. Αντιπροτείνω 6άδες, νομίζω το παιχνίδι δεν τις τραβάει, 4-5 είναι τέλεια.

Θα κεράσω πάντως ένα 5, γιατί μ ‘άρεσε η απόπειρα και την τιμώ

Puzzles!!

4-5